SAD UVELE SANCKIJE DECI MILORADA DODIKA
Milorad Dodik, Foto: Beta Miloš Miškov

izdato saopštenje

SAD UVELE SANCKIJE DECI MILORADA DODIKA

Sankcije uvedene Dodikovoj ćerki Gorici i sinu Igoru

Objavljeno:

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je danas da su uvedene sankcije deci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ćerki Gorici i sinu Igoru, kao i drugim pojedicima i entietima u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da Dodikova odrasla deca predsedniku Republike Srpske olakšavaju "tekuću korupciju" i "korišćenje javnih sredstava" za bogaćenje porodice na račun građana, prenose agencije.

Igor Dodik
Igor Dodikfoto: Saša Pavlić Koky

Navodi se izjava podsekretara Ministarstva Brajana E. Nelsona koji kaže da će "nastaviti da smatraju odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Podsećaju da su SAD 5. januara prošle godine, kao i 2017. godine označile Dodika odgovornim za "direktno ili indirektno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i koruptivne radnje". Kako javljaju agencije, spominje se i uticaj Dodika na donošenja Zakona u NSRS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj čime se, kako navode, ometa primena Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodaju da je Kristijan Šmit poništio taj zakon i da je najviše pravosudno telo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka. Kažu i da je današnja odluka o sankcijama Dodikovoj deci zasnovana na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promovišu odgovornost za osobe koje, kako navode, doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.

"Ove akcije su deo širih napora američke vlade da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana", stoji, između ostalog, u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Pored Dodikove dece, ćerke i sina, na spisku američkog Ministarstva je restoran "Agape" u Banjaluci i firme "Agro voće" i "Global liberti" iz Laktaša, kao i kompanija "Frut eko" iz Gradiške, za koje se navodi da supovezani sa Goricom i Igorom Dodik.

Bonus video:

04:47

EU NE MOŽE DA UVEDE SANKCIJE SRBIJI Drecun o brutalnoj kampanji protiv Srbije: Ove TRI DRŽAVE rekle su da su protiv toga!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.