LEPA RUSKINJA SE ODREKLA SVEGA ZBOG BOSANCA I PREŠLA U ISLAM: To što je doživela sa MUSLIMANOM ne bi sa drugim...
Ljudmila, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Hayat Media BIH

prelepo

LEPA RUSKINJA SE ODREKLA SVEGA ZBOG BOSANCA I PREŠLA U ISLAM: To što je doživela sa MUSLIMANOM ne bi sa drugim...

Ljubavna priča Ljudmile i Nedima topi srca Balkana

Objavljeno:

Ruskinja Ljudmila (34) sa nadimkom Mila, što joj baš pristaje, magistrirala je nutricionizam, bavi se zdravstvenim i nutricionističkim obrazovanjem. U Sarajevo je došla pre osam godina zbog ljubavi prema Nedimu. Nedim (39) je sportski majstor, trener i motivator, a zajedno su vlasnici fitnes centra u Sarajevu. U braku su osam godina i ponosni su roditelji četvorogodišnje devojčice Aiše.

Kako su se upoznali?

Upoznali su se pre 12 godina u Egiptu. Tada su razmenili mejlove, i čim je stigla kući, Ljudmili je stigla poruka. Međutim, onda je stavila do znanja Nedimu da je dopisivanje ne zanima. Ali, posle šest meseci, ponovo su stupili u komunikaciju, a ljubavne iskrice su opet zasijale među njima.

U početku su pričali o poslu, životu, veri, družili se, ali sudbina je imala drugačiji plan. Ljudmila je u Sarajevo došla bez namere da se vrati u Rusiju, a sudbonosno „da” izrekli su u aprilu 2013. godine u krugu najuže porodice.

Nedim je Milu, kako ističe, verio na predivan način.

– Nedim je putovao u grad Arhangelsk na severu Rusije, gde živi moja majka, otišla sam da je postetim za praznike. Putovao je uprkos sarajevskoj magli, lošem vremenu, haosu na aerodromima povodom Nove godine. Upoznao je moju majku i ostatak porodice, doneo svima darove, a poklon koji ga je najviše brinuo bio je prsten. Tada me je i verio. Ostao je nekoliko dana i vratio se u Sarajevo, a ja sam se posle odmora vratila u svoj grad Rostov na Donu – otkriva Ljudmila za „Azru”.

Njenu mamu je oduševio već pri upoznavanju.

“Kad sam rekla mami da se udajem u Bosnu, ona se prepala. Idem u drugu zemlju, udajem se za čoveka druge vere… Ali, kada ga je prvi put videla, on ju je očarao. Zaljubila se u njega. Prvi dan je sedela i samo ga posmatrala. Drugi dan kada je odlazio, ona ga je grlila i ljubila. Na kraju, majka mi je dala podršku i zeleno svetlo za taj brak”, kaže Mila i ističe da je njenoj majci bilo puno lakše kad je videla Bosnu, upoznala otvorene i tople Bosance i Hercegovce.

Prihvatila je islam kao svoju religiju 2015 godine.

- Nedim mi nikada nije postavljao uslov da moram da promenim veru, već mi je dao punu slobodu izražavanja u tom smislu. Pošto je musliman i u njegovoj kući se praktikuje islam, želela sam da saznam više o tome, čitala sam, slušala predavanja, razgovarala sa Nedimom, i kako sam sve dublje upoznavala islam, sve sam ga više prihvatala svojim srcem. U jednom trenutku sam osetila da je to moj put – iskrena je Ruskinja, a potom se osvrnula i na sam trenutak promene vere:

– Pre 10 godina sam otišla u džamiju na teravih-namaz. Bila je to 27. noć ramazana i tad još nisam bila prešla na islam, već sam želela videti taj ambijent i osetiti tu atmosferu. Planirala sam da sednem u ćošak džamije i posmatram vernike dok klanjaju, ali srela sam tamo prijateljicu i ona me pozvala da sednem pored nje. Rekla mi je da je pratim i radim sve što ona bude radila tokom namaza. Bila sam uzbuđena kad je namaz počeo. Nisam mogla zaustaviti suze kada sam činila prvu sedždu. Bile su to snažne emocije i osećaji. Shvatila sam da je to ono što sam tražila – kazala je Babić.

Odmah po završetku namaza pred stotinama vernika izgovorila kelime-i-šehadet (molitve) i tako postala muslimanka. Dodala je da joj je i danas vrlo dirljivo pričati o tim emotivnim trenucima.

U Sarajevu se odlično snašla i ovaj grad doživljava sada kao svoj dom.

- Mislim da se Mila snašla i više nego dobro. Osim što je savladavala jezik do vrhunskog nivoa, njena snalažljivost po gradu je bolja od mnogih koji su rođeni u Sarajevu. Zbog njenog odličnog naglaska i govora, mnogi ne mogu ni skontati da je Ruskinja – rekao je Nedim jednom prilikom i dodao da mu se kod Mile svidela njena autentičnost, pogledi na život, te mišljenja o brojim zajedničkim temama.

Međutim, njihova ljubav je, uprkos velikom trudu i želji da opstane, doživela krah, ali ova Ruskinja ne želi da nausti grad na Miljacki koji je mnogo zavolela.

Mila je u Bosnu nastavila i da se usavršava i obrazuje, te je završila i master studije na Univerzitetu u Sarajevu iz oblasti nutricionizma.

Posebno uživa u posećivanju prijatelja tokom bajrama, kada im i poklanja im uglavnom bajramluke koje svojeručno pravi s obzirom da ima više hobija, uključujući slikanje na drvetu i kaligrafiju.

Bonus video:

00:56

SAŠA MATIĆ NAPRAVIO VEČE ZA PAMĆENJE: Kada pružite publici ljubav i emocije, to vam se uvek vrati

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.