HITAN LET: Tek rođena beba sa srčanom manom iz Sarajeva transportovana za Beograd
Helikopter, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

borba za život

HITAN LET: Tek rođena beba sa srčanom manom iz Sarajeva transportovana za Beograd

Iz Helikopterskog servisa naveli su da je helikopter u ranim jutarnjim časovima poleteo iz Banjaluke ka Istočnom Sarajevu, po zahtevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu

Objavljeno:

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i lekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra Srpske danas su izvršili veoma zahtevan i komplikovana transport novorođenčeta sa teškom urođenom srčanom manom iz Kliničkog centra u Sarajevu za Klinički centar Srbije u Beogradu.

Iz Helikopterskog servisa naveli su da je helikopter u ranim jutarnjim časovima poleteo iz Banjaluke ka Istočnom Sarajevu, po zahtevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu, piše RTRS, prenosi Srpskainfo.

– Preporučeno je “hitno izmeštanje muškog novorođenčeta u inostrani kardiohirurški centar radi hitne operativne korekcije urođene srčane mane”, muškog novorođenčeta iz Trnova, rođenog 16. avgusta. Novorođenče sa teškom urođenom srčanom manom, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovano je uz kompletan monitoring, intubirano je i uz kompletnu farmakološku podršku, pod stručnim nadzorom lekara specijaliste pedijatrije i medicinskog tehničara -anestetičar, koji su sastavni deo tima za vazdušni medicinski transport – naveli su iz Helikopterskog servisa.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/TEDx Talks

Novorođenče je upućeno u Institut za majku i dete u Beogradu radi hitne kardiohirurške intervencije i potrebe za lečenjem u specijalizovanoj neonatološkoj intenzivnoj nezi.

Pripadnicima službe za vazdušni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtevnijih do sada.

Bonus video:

01:58

Beba džin i majka heroj iz Gornjeg Milanovca

(Espreso/RTRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.