BOSNA I HERCEGOVINA NA NOGAMA ZBOG MONSTRUOZNOG ZLOČINA U GRADAČCU: Njihova poruka je SNAŽNA, svi TREBA da je ČUJU
Femicid u Gradačcu, Foto: Printscreen/Youtube/Avaz, Printscreen

femicid

BOSNA I HERCEGOVINA NA NOGAMA ZBOG MONSTRUOZNOG ZLOČINA U GRADAČCU: Njihova poruka je SNAŽNA, svi TREBA da je ČUJU

Građanke i građani Bosne i Hercegovine žele protestima da iskažu svoju uznemirenost zbog femicida

Objavljeno:

Kao podrška svim žrtvama nasilja, danas će se širom Bosne i Hercegovine održati mirno okupljanje i protestna šetnja. Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizuje se povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i a kraju izvršio samoubistvo.

„Vreme je da kažemo: Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi'“, navodi se u najavi okupljanja na društvenim mrežama, koje organizuje Emina Babić, poslanica u Skupštini grada Zenice.

Protesti i u Mostaru

Inicijativa građanki i građana Mostara organizuje mirni protestni skup građana Mostara danas u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.

Kako su naveli u saopštenju, ovim mirnim protestima nastoje zajedno da skrenu pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali žele i da iznesu zahteve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

1 / 5 Foto: Facebook

„Zahtevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno. Zahtevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog dela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole. Zahtevamo i doslednu primenu Zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posledice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama Zakona koje će utvrditi težu kaznu“, navedeno je.

„Femicid je u našoj zemlji stvarnost“

Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati, naglasili su.

Pozvali su sve nadležne u Gradu Mostaru i poslanike u Skupštini HNK, nevladine organizacije, građanke i građane u Mostaru da im se danas pridruže na Španskom trgu u Mostaru u 18 sati, prenosi Dnevni avaz.

Sarajevo šeta za Nizamu

Sa početkom u 18 sati, danas će i u Sarajevu biti održana mirna protestna šetnja.

Nizama, žrtva femicida
Nizama, žrtva femicidafoto: Facebook

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže ovoj šetnji.

„Dragi prijatelji, svesna funkcije koju obavljam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrebim. Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sedim skrštenih ruku. Osećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora da bude tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke“, rekla je ona u videu objavljenom na društvenim mrežama pod naslovom „Sarajevo šeta za Nizamu“.

Bonus video:

00:52

DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Prošle godine ubijeno je 44 žena - evo šta treba da se dogodi da se to više ne događa!

(Espreso/ Dnevni avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.