NIZAMA VIŠE PUTA PRIJAVLJIVALA NERMINA ZA NASILJE U PORODICI: A na sudskom izveštaju ime drugog čoveka, ko je KRIV?
Nizama Hećimović, Foto: Facebook

užas

NIZAMA VIŠE PUTA PRIJAVLJIVALA NERMINA ZA NASILJE U PORODICI: A na sudskom izveštaju ime drugog čoveka, ko je KRIV?

Sirota Nizama Hećimović dugo trpela nasilje

Objavljeno:

Nizama Hećimović nekoliko puta je prijavila svog nevenčanog supruga Nermina Sulejmanovića za nasilje, međutim, Sulejmanović je za tu prijavu saznao, a sistem je nije zaštitio.

U medijima je objavljeno rešenje Opštinskog suda u Gradačcu kojim se odbija predlog MUP-a da se Nerminu zabrani približavanje žrtvi. Međutim, kako se vidi u rešenju, sutkinja je umesto imena Sulejmanovića napisala ime nepoznatog muškarca, zbog čega se postavlja pitanje - da li je sutkinja samo prepisala obrazloženje iz drugog predmeta?!

- Iz sadržaja zahteva za izricanje zaštitnih mera sledi da je M. Ć. radnje nasilja u porodici vršio prema svojoj nevenčanog supruzi, kao članu porodice sa kojim živi čime je narušio njihov porodični mir i telesnu celovitost. Međutim, član porodice, koji je po zahtevu za izricanje zaštitnih mera označen kao žrtva nasilja je odbila da svedočio, a što je sud utvrdio i čitanjem zapisnika o saslučanju svedoka Hećimović Nizame sačinjen u PU Gradačac - navodi se.

Nermin Sulejmanović
foto: Printscreen/Instagram

Mirza Dautbegović, novinar portala Bosnainfo.ba, ističe da je sirota Nizama Hećimović dugo trpela nasilje.

- Kada se konačno ohrabrila i nazvala policiju, napravila je grešku koja će je koštati života. Umesto da policija, kako bi to trebalo izgledati u normalnim državama, zaštiti Nizamu i njeno dete, desilo se nešto potpuno suprotno - piše Dautbegović na portalu Bosnainfo.ba.

Nizama i Nermin

Dautbegović podseća da je Sulejmanović više puta privođen radi tuča i nasilničkog ponašanja, a da je na društvenim mrežama objavljivao i svoje slike na kojima se vidi kako ga policija vodi s lisicama.

- U normalnoj državi, Nermin bi odavno bio iza rešetaka, ali Bosna i Hercegovina nije normalna država, svidelo se to nekom ili ne. Ne, ovde već odavno mnogo toga nije normalno. Nizami Hećimović je presudio Nermin Sulejmanović, a ubio ju je sistem - piše Dautbegović.

Kako slučajevi zlostavljanja završe u fioci

Izjave bosanskih zvaničnika ukazuju na sistemski problem u zaštiti zlostavljanih žena: od njih se ne samo očekuje da prijave siledžije, već i da, dok se slučaj procesuira, hrabro trpe eventualne nove pretnje i nova zlostavljanja.

Nizama Hećimović, Nevzeta Hećimović, Nermin Sulejmanović, Gradačac
foto: Facebook

Ukoliko pritom pokleknu pred pretnjama prijavljenih muževa i partnera, te odustanu od svedočenja, slučaj se ne istražuje dalje i momentalno završava u fioci.

Tužilaštvo tuzlanskog kantona tvrdi da je Nizama prijavljivala Nermina za nasilje, a potom iz straha povlačila prijave. Tokom zvaničnog obraćanja javnosti, portparol ove pravosudne institucije Admir Arnautović kazao je da je Sulejmanović odranije bio poznat i policiji i tužilaštvu.

- Radi se o osobi koja je više puta bila osuđivana za različita krivična dela. Osuđivan je pre 15-tak godina za pokušaj ubistva. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti - rekao je Arnautović.

On je potvrdio i da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodici.

- Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvek koristile blagodeti zakona, odnosno odustajalo se od svedočenja vezano za krivično delo nasilje u porodici - rekao je Arnautović.

Na pitanje novinara da li je tačno da je Sulejmanović u četvrtak policiji prijavljen zbog nasilja u porodici, Arnautović je rekao:

- Nije juče, ali je prijava bila upućena pre tri ili četiri dana. I kada smo krenuli u dokumentovanje tog događaja, korišćene su blagodeti zakona, odnosno mogućnost nesvedočenja, tako da se odustalo od same krivične prijave za nasilje u porodici.

O prijavama koje su stizale za nasilje govorio je i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović koji je rekao da je porodično nasilje zadnji put dokumentovano pre mesec dana u PS Gradačac.

- Tada nije naložena mera zabrane pristupa porodici jer je žena bojeći za sebe, povukla izjavu na sudu i sud nije prosudio da joj je život ugrožen pa nije odredio mere. To je sistemska greška koju neko mora otkloniti. Često policiju pitaju, da kažem žargonski, zašto ste lice tog kalibra držali na ulici? Je li ga policija nezakonito trebala držati u zatvoru? Zna se ko prijavljuje, ko procesuira i ko osuđuje. Današnjim live prenosom dobili smo potencijalno Bog zna koliko sličnih likova koji su željni pet minuta slave i spremni rizikovati svoje i tuđe života. To treba biti državnim propisima regulisano - rekao je Mehanović.

"Bojala sam se za sebe i dete"

- Bojala sam se za sebe i dete - jedva je izgovorila Nizama koja samo koji minut kasnije biva hladnokrvno likvidirana jednim hicem u čelo.

Nermin je potom pobegao, a za vreme bekstva oglašavao se na društvenim mrežama, gde je navodio da ga je "prijavila zbog par šamara".

Prema najnovijim informacijama koje su objavili mediji, Nizama je sa detetom pobegla kod tetke, gde ju je razjareni ubica, kada je saznao da ga je prijavila, našao, a potom oteo i odveo u vikendicu gde ju je pretukao i ubio.

Beba ležala u lokvi krvi

Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo videti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dete.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Denisa Ondera. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli i danas je u svesnom stanju.

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.