"OVO JE POSLEDNJI ALARM": Moramo probuditi spavače, građani u Gradačcu protestuju noseći SMRTOVNICU sa PORUKOM
Protest, Foto: Društvene mreže

katastrofa

"OVO JE POSLEDNJI ALARM": Moramo probuditi spavače, građani u Gradačcu protestuju noseći SMRTOVNICU sa PORUKOM

Moramo probuditi spavače

Objavljeno:

U Gradačcu se održavaju protesti građani nakon svirepog zločina koji se dogodio jučer, a u kojem su ubijene tri osobe i ranjene još tri.

Nermin Sulejmanović je u krvavom pohodu usmrtio svoju bivšu nevenčanu suprugu Nizamu i sve prenosio uživo na Instagramu, piše N1, prenosi Srpskainfo.

Građani Gradačca su u strahu nakon monstruoznog zločina i pozivaju nadležne na odgovornost.

“Bojala sam se za sebe i dete”, “Stop nasilju nad ženama”, “Tražimo odgovornost gradonačelnika i policije” – samo su neki od transparenata koje okupljeni nose. Takođe, svi nose smrtovnicu s porukom: “Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH.”

Nerma Šarić, jedna od organizator protesta, kazala je za N1 kako očekuju od građana BiH da zahtevaju i očekuju korektne aktivnosti povodom implementacije Istanbulske konvencije od prvog do posljednjeg uslova. BiH uživa titulu jedne od prvih potpisnica ove konvencije a danas mi smo došli ovde zbog čega smo došli. Istanbulska konvencija spominje termin rodno zasnovano nasilje pa bih s ovog trga poručila uloga muškaraca nije da bude siledžija, a žena žrtva, niti država treba da se ponaša kao da se te stvari nas ne tiču, ni institucije ni mi kao društvo. Molim vas da se tragični slučajevi budu povod da zaceljuju naše odnose i gradimo zdravije društvo – kazala je.

Moramo probuditi spavače

Miralem Topalović, jedna od organizatora, rekao je kako moramo probuditi spavače i da će ova tragedija doneti promene.

- Neshvatljivo da je sudija zaprimio prijavu i da se u petak desilo što se desilo. Sistem se mora promeniti. Ovdje je zakazala država. Ovaj muk mora se čuti daleko i moraju se probuditi svi koji rade taj posao i da se brinu o nama građanima. Čovjk je juče hodao pola sata po Gradačcu, ulazio u kafiće, niko nije reagovao – rekao je Topalović.

Ističe da smo kao društvo dotakli dno i da su našoj deci idoli “mangupi” koji se parkiraju gde hoće i ljudi koji čine masakr.

- Ako država ne stane i kaže ne možete, nema države. Odlaze nam deca. Sedio sam sa čovekom koji juče rekao da se seli sa svojom decom iz države, ne grada. Ovo je izolovan slučaj, ali desilo se. Šta se desilo od tada do danas? Ništa – rekao je.

Juče je bilo, kaže, 5.000 građana u Gradačcu i da je srećom da nije bilo veće tragedije. Ističe kako se svi moramo probuditi i da svako od nas treba biti “policajac” kao što je to slučaj s građanima Nemačke te prijavljivati nasilje, nasilnike, a ne gledati nemo ili okretati glavu.

- Ovo je zadnji momenat da svi počnu raditi. Ako ne počnu raditi, ostajemo bez države – istakao je Topalović.

Nermin Sulejmanović
foto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

Podsećamo, Nermin Sulejmanović, koji je počinio trostruko ubistvo, počevši od svoje nevenčane supruge Nizame Hećimović, već je prijavljivan policiji za nasilje u porodici.

On je ubio je svoju suprugu ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Kako se moglo videti na uznemirujućem snimku koji je sada obrisan, on je pitao nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a ona je odgovorila da se bojala za sebe i dete.

Nakon što je pretukao i ubio svoju nevenčanu suprugu, Nermin je ubio još dvoje ljudi, oca i sina (23), turske državljane, Džengiz Ondera i Džengiz Denisa. U krvavom piru je ranjena i majka, tačnije supruga ubijenih, koja se nalazi u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Blic/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.