BOSANCI MISLE DA SU DOBRI JER SU IH OČEVI TUKLI: Reči poznate spisateljice podigle novu prašinu oko porodice Nurkić
Jusuf Nurkić, Foto: Printscreen/Youtube/Sport Clips 1.1

porodica

BOSANCI MISLE DA SU DOBRI JER SU IH OČEVI TUKLI: Reči poznate spisateljice podigle novu prašinu oko porodice Nurkić

Novinarka i pesnikinja Marina Radoš komentarisala je javno istupanje poznatog košarkaša Jusufa Nurkića koji je rekao da je njegov otac Hariz nasilnik i da ga zbog toga nije zvao na svoju svadbu.

Objavljeno:

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić je podigao buru u regionu u svojoj ispovesti na društvenim mrežama kada je otkrio da svog oca Hariza nije zvao na svoju svadbu zbog toga što je on zlostavljao celu porodicu i majku koja danas ima zbog toga zdravstvene probleme. Tim povodom se na društvenim mrežama oglasila Marina Radoš iz Mostara, poznata spisateljica i novinarka "Indeksa".

"Svi problemi u bosanskohercegovačkom društvu počinju od toga što ljudi misle da su dobro ispali. Da su dobro ispali jer su ih očevi tukli. Da metode svog oca trebaju nastaviti na svojoj deci. Nasilje od strane očeva prema deci i ženama je toliko uobičajeno da se smatra manevrima dobrog odgoja.

Da su deca koju očevi ne tuku razmažena. Šta god društvo mislilo, nije isto kada te majka udari po peleni i kada te na dnevnoj bazi prebija otac. Hiljade kockara, alkoholičara, kriminalaca i zlostavljača u Bosni i Hercegovini redovno će reći: ‘Otac me je tukao kao vola u kupusu, i evo, dobro sam ispao‘. Nisi dobro ispao, legendo.

Hiljade prebijenih devojčica su u bekstvu od strašnog oca završile kod još strašnijeg muža. Hiljadama žena u Bosni i Hercegovini je normalno da ‘pater familijas‘ bije ženu i decu, kao što je u zdravim porodicama normalno da se razgovara i raspravlja. Hiljade žena su uverene da te neko tuče zato što te voli, jer je i otac isto tako govorio. Zato mi je baš drago što je bosanskohercegovački košarkaš svog oca nasilnika danas prozvao javno.

On je mogao ili postati ovo što jeste ili se pretvoriti u svog oca. Samo jedna generacija zdravih roditelja potrebna je da se promeni čitavo društvo. Možda je dovoljna i samo jedna generacija neposlatih pozivnica na svadbu", navela je Marina na svom "Fejsbuk" profilu.

Da podsetimo, Jusuf Nurkić je oženio Eminu Durić u Dubrovniku, ali na venčanje nije bio pozvan njegov otac Hariz. Prema njegovim rečima, otac je odstranjen iz života iz cele porodice.

"Majka, buraz, deda. O biološkom ocu nasilniku, zlostavljaču moje majke kojoj od udaranja bubreg otkazuje. Ljudski izrod koji je zlostavljao mene i majku celi život je iz vrlo ozbiljnih i realnih stvari odstranjen iz naših života. O ljudskom ološu kad dođe vreme. Moja porodica jesu ovi ovde na videu”, napisao je Jusuf Nurkić na svom "Fejsbuk" profilu.

Potom je Jusufov otac Hariz odgovorio preko portala "Dnevni Avaz". Molio je da se objavi "druga strana priče" jer sa sinom ne razgovara već pet godina.

“Eto, dokle je to došlo. Othraniš dete, digneš ga na noge, pošalješ u svet, a onda počinju uticati drugi faktori, tako da, verovatno, nisam bio rado viđen gost na tom venčanju. Možda zbog svega toga kako su me predstavljali, kao monstruma koji je, kao, pretukao 14, 15, 20 ljudi, pa se, verovatno, i moj sin stideo svega toga. Morao bih zahvaliti Kristoferu Kolumbu jer je otkrio Ameriku i Enesu Trnovčeviću jer je otkrio mog Jusufa. Uz to moram zahvaliti i svojoj supruzi, pošto je i ona, u neku ruku, doprinela tome da nas dvojica nemamo kontakt”, rekao je Nurkić senior.

On je izneo žestoke optužbe na račun menadžera Trnovčevića. “Boli me to što Jusuf ne spominje koliko mu je u odrastanju pomogao nastavnik Muhamed Umihanić zvani Muho, kojem se nikada nije javljao, a s kojim je napravio prve sportske korake. Za njegov uspeh bio je zaslužan trener Ozren Selesković, potom direktor Osnovne škole 'Bašigović', koji su mu pomogli da 'prohoda' u sportskom smislu, pa profesor Kamberović u srednjoj školi. Znate, kada se konj osedla, svako može da ga jaše. Najviše je, opet kažem, uticao Enes, s obzirom na to da se vodio samo novcima”, dodaje Nurkić.

Košarkašev otac optužio je sina da nije brinuo za njega ni kada je bio u bolnici. “Pre pet godina sam imao emboliju pluća i Jusuf mi tada čak nije došao u bolnicu. Nije me nikad pitao imam li ja čime kupiti lekove koje moram piti zbog te embolije. Dabogda on imao bilione, a ne milione, ali, ako ima nesporazum, mora se razgovarati. Tada su i nastale nekakve nesuglasice, ne znam ni ja, iskren da budem, zbog čega. Nešto se naljutio, ne vidim razlog. Ja sam čitav život posvetio borbi za porodicu. Ipak, u životu se ne vrati sve onako kako zaslužujete”.

Hariz Nurkić kaže da je njegov sin imao pravo da pozove na svadbu koga želi. “Žao mi jeste, ali nisam mogao na to uticati. Žao mi je, ovo je velika sramota za mene, a trebala bi biti sramota i za njega, posebno jer je javna ličnost. Bez obzira na to što ga predstavljaju kao jednu veličinu, on od 2017. godine ne govori s ocem. S jednim komšijom sam bio u jednom restoranu i malo smo se proveselili. On je moje drugo dete, ja sam jedno dete izgubio 1993. godine. Poteško mi jeste, ali to su njegovi razlozi, a on neka se sramoti zbog tih stvari. Žao mi je što će to uticati na mog mlađeg sina Kenana. Kenan je bio na pripremama na Vlašiću, pa na pripremama u Višegradu i, kako sam čuo, auto je poslao po njega kako bi prisustvovao venčanju”.

Otac košarkaša Portlanda rekao je da se Jusuf “nije javljao majci osam meseci”. “Naljutio se i na brata pa sam mlađeg sina zamolio da se pomire, barem zbog svadbe. Ne mogu više u sebi da držim sve ovo. Stalno čitam, kupio majci auto, nema mene, izveo majku na ćevape… Nisam ja željan ćevapa. Glumi neku veličinu. Neke struje su ga okružile, on zna svoj pravac i želim mu sve najbolje u životu. To je moje dete, ja njega ne mogu da mrzim. On mora da zna ko je bio žrtva. Ja sam izdržao rat, strašne stvari, a da ne mogu sve ostalo. Imam mnogo čvršći karakter nego što pojedini misle. Žao mi je zbog druge strane, prijatelja koji to malo trpe. Ipak je to svadba visokog ranga u ‘belim košuljama‘, a kada se radi o takvoj svadbi s 'belim rukavicama‘, nije to baš sjajno, znam iz iskustva. Nije sve med i mleko. A njemu hvala na pozivnici za venčanje“, ironično je dodao Nurkić.

Bonus video:

02:18

NASILJE RAĐA NASILJE! Zorica Mršević o fenomenu veličanja ubica na društvenim mrežama

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.