"PUCAO U PROFESORA JER SU GA IZBACILI UZ ŠKOLE": Svi detalji KRVAVOG PIRA u Lukavcu, roditelje plašilo JEDNO!
Hapšenje, Foto: PrintScreen/ YouTube/ CRNA Hronika

PODUDARNOST?

"PUCAO U PROFESORA JER SU GA IZBACILI UZ ŠKOLE": Svi detalji KRVAVOG PIRA u Lukavcu, roditelje plašilo JEDNO!

Pucnjava se dogodila u osam sati, kada je osumnjičeni ušao u školu i tražio nastavnika

Objavljeno: 19:19h

Dočak je hicima iz pištolja teško ranio učitelja engleskog Nedima Osmanovića. Oružje, koje je i ranije nosio, posle zločina bacio na ulicu i sačekao policiju. Javno najavljivao osvetu jer je zbog lošeg vladanja prebačen u drugu školu. Roditelji se plašili scenarija iz Ribnikara, ali nisu reagovali uprkos upozorenjima

Maloletnik uhapšen je juče zbog sumnje da je u toj obrazovnoj ustanovi hicima iz pištolja upucao nastavnika engleskog jezika Nedima Osmanovića, kome se lekari bore za život. Ovaj slučaj mnoge je podsetio na masakr koji se dogodio 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, kada je dečak ušetao u školu s oružjem i ubio devetoro vršnjaka i čuvara.

Kako prenose lokalni mediji, pucnjava se dogodila u osam sati, kada je osumnjičeni ušao u školu i tražio nastavnika.

- Prišao mu je i u njega ispalio najmanje pet metaka, a jedan ga je pogodio. Ipak, nije pucao u đake i ostale zaposlene u školi. Ubrzo nakon zločina je uhapšen, a oružje kojim je počinio zločin bacio je na ulicu i čekao policiju. Hitna pomoć je teško ranjenog učitelja prevezla u UKC Tuzla, gde se lekari bore za njegov život - navodi izvor tamošnjih medija.

Gradonačelnica: Nedužne žrtve su upozorenje za sve

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, izjavila je juče da svakodnevno svedočimo vestima o nemilim događajima koje su počinili maloletnici.

- Ovaj put zatekla nas je vest da je učenik OŠ „Lukavac Grad“ upucao radnika ove školske ustanove. Nedužne žrtve upozoravaju sviju nas, u našim zajednicama, na snažnije poduzimanje mera protiv mržnje i nasilja, nažalost, danas svuda prisutno - u školi, kod kuće, na ulici. Umesto promovisanja nasilja i nasilnika u javnom prostoru, konačno počnimo da promovišemo u svojim zajednicama vrednosti poput lepe reči, osmeha i zagrljaja, razgovora i druženja. Pogotovo sa našom decom, kojima trebaju uzori u sportu, umetnosti, nauci… Sve ostalo je bavljenje nemerljivo teškim i bolnim posljedicama - poručila je Karićeva.

Kako dodaje, osumnjičeni maloletnik je nedavno izbačen iz škole i prebačen u drugu zbog nedoličnog ponašanja, zbog čega je nedeljama javno najavljivao osvetu. Ipak, mediji prenose da su svi ignorisali njegove pretnje.

To je potvrdio i političar Dino Osmanović, koji je posle pucnjave objavio prepisku upozorenja, koju je pisao osumnjičeni dečak.

„Ovo je poruka od 22. maja 2023. godine, kada sam nakon saznanja da učenik preti da će se osvetiti jer su ga prebacili iz škole tražio informaciju da vidim da li smo se opametili ili preduzeli nešto da nam se ne dogodi Beograd, ali, nažalost, nismo“, napisao je Osmanović na Fejsbuku. Iz poruke koju je objavio zaključuje se da je maloletnik i ranije donosio pištolj u školu, ali i još jedan učenik.

Lukavac, Pucnjava, Osnovna škola
foto: PrintScreen/ YouTube/ Avaz TV

Ministar proglasio kraj školske godine

Nakon pucnjave u školi ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović proglasio je kraj školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u ovom kantonu.

Omerović je rekao da se u javnosti plasiraju različite informacije i da je zbog toga potrebno sačekati da Tužilaštvo okonča istragu. Tada će, kazao je, biti poznato da li je učenik pucao tokom nastave.

On je rekao da su svi pedagozi i psiholozi u kantonu stavljeni na raspolaganje učenicima i roditeljima.

U nastavnika je pucao maloletnik koji je star nepunih 14 godina. On je nakon toga odbacio pištolj koji će biti predmet veštačenja.

On je dodao da je ranjeni nastavnik otac dvoje dece.

„Desilo se da je nedužan čovek stradao. Neko reče da nisu stradala deca i da nema panike, ali ja kažem da je, nažalost, stradao otac dvoje dece i da ima panike. Ima potrebe za panikom sve dok ne odgovaraju nesposobni kadrovi iz MUP i tužilaštva. Možda tada dođemo pameti i počnemo da učimo na tuđim greškama. I da, na moje pitanje upućeno MUP-u nisam dobio odgovor, već samo poziv putem Vibera, uz reči da su preduzeli sve radnje i da je sve pod kontrolom, odnosno da ne mogu dati više informacija jer se radi o maloletnoj osobi. Verovao sam sistemu. Ni sam ne znam zašto“, napisao je Osmanović.

Ocu ubice iz Ribnikara oduzimaju imovinu

Porodica dečaka K. K. (13) koji je počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, prema pisanju medija, prethodne nedelje dali su punomoćje notaru da svu imovinu s njihovog imena prepiše na rođake.

Međutim, porodice žrtava odlučile su da podnesu privatne tužbe protiv oca i majke dečaka i tražile su od suda da im se privremeno oduzme imovina.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu juče je doneo rešenje za određivanje privremenih mera na predlog porodica ubijene dece, kojim je ocu dečaka ubice zabranjeno da raspolaže, otuđi i optereti nepokretnosti i pokretne stvari, čiji je vlasnik.

Kako je saopšteno, u pitanju su stan u Beogradu, delovi poslovnog prostora u Beogradu i putničko motorno vozilo.

Privremene mere će trajati do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka.

Inače, upucani učitelj je sin nekadašnjeg poslanika SDA u Parlamentu BiH Ismeta Osmanovića i brat potpredsednika SDA Fadila Osmanovića.

Njegov otac je za medije potvrdio tu informaciju.

- Istina, radi se o mom sinu. Nedim je profesor engleskog jezika i pomoćnik direktora. Operacija još traje. Doktori su mi rekli da je u stabilnom stanju - kazao je Ismet Osmanović juče posle pucnjave.

Ismet Osmanović, Lukavac
foto: PrintScreen/ YouTube/ Ismet Osmanović

Podudarnosti između dečaka iz BiH i ubice iz Beograda

- Obojica bili nezadovoljni statusom u školi

- Imali pristup oružju

- Isto vreme posvetili planiranju osvete

Budući da osumnjičeni nema punih 14 godina, on neće, kao ni K. K. iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, krivično odgovarati za zločin. Osim toga, ima nekoliko podudarnosti u ovim slučajevima. Obojica su bili nezadovoljni statusom u školi, imali su pristup oružju, dok su obojica osvetu planirala skoro mesec dana.

03:10

PUCNJAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI VLADISLAV RIBIKAR: Najnovije informacije

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.