Najgori zatvor Balkana: Cinkaroše kažnjavamo silovanjem!
Foto: Reuters

ZENICA BLUZ

Najgori zatvor Balkana: Cinkaroše kažnjavamo silovanjem!

Zatvorski policajci u strogom režimu i životu prepunom nasilja, droge i koječega, robijašima nastoje da budu čuvari, zaštitnici, učitelji, lekari, poslodavci pa čak i prijatelji, rame za plakanje
Objavljeno:

U ovom su zatvoru su najbrojniji Bošnjaci, slede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od 795 zatvorenika priča je za sebe...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

I u pesmama opevani KP dom Zenica, opasan visokim zidom i bodljikavom žicom, najzloglasniji zatvor na Balkanu, već punih 120 godina unutar svojih oronulih zidina živi poput maloga grada čuvajući mračne tajne svojih stanara. Danas zenički zatvor ‘ugošćuje’ ubice, razbojnike, ratne zločince, silovatelje, otmičare, dilere droge te kriminalce drugih ‘specijalizacija’.

Dečak (10) pronađen mrtav samo 7 km od svoje kuće: Jeziva tragedija uzdrmala Bosnu!

Život prepun nasilja i droge

Sudbina svakog od preko 800 zatvorenika priča je za sebe. Najviše je robijaša osuđenih između 5 i 20 godina zatvora, a ima i onih koji će robijati više od 20 godina. "Ovde se i umire, što od godina, što od bolesti", rekao je u razgovoru za Express pre par godina tadašnji direktor zeničkog zatvora Nihad Spahić.

Zatvorski policajci u strogom režimu i životu prepunom nasilja, droge i koječega, robijašima nastoje biti čuvari, zaštitnici, učitelji, lekari, poslodavci pa čak i prijatelji, rame za plakanje. Svi do jednoga kažu da im baš i nije lako. Poslednji beg iz zatvora preko zida zabeležen je pre petnaestak godina, kad su dvojica zatvorenika jednostavno uz pomoć merdevina odšetala u slobodu. Kopanja tunela ispod zatvora nije bilo, ali su, kažu, pronalazili različite planove pripremanih begova, što nije ni čudno s obzirom na to da je svakom robijašu jedina misao kako pobeći.

Zlostavljanje među zatvorenicama je veliki problem

Zatvorenici unutar zidina imaju gotovo sve i jedino što im nedostaje je - sloboda. Celo zdanje s paviljonima, radionicama, bioskop i sportskom dvoranom, bibliotekom, učionicama, restoranima i verskim prostorijama živi poput maloga grada. Oni koji žele mogu da rade i pristojno zarađivati ili se baviti bilo kojim sportom. Rad nije obavezan.

Onima dobrog ponašanja dva sata mesečno na raspolaganju je i jedna od sedam ljubavnih soba za sastanak sa zakonitom suprugom. Zatvor raspolaže i sa 22 hektara obradivog zemljišta, 17 plastenika, 7000 koka nosilja, 3000 pilića, a tove i stoku. Radili ili ne, svi zatvorenici su u 22 sata u svojim krevetima. Zaključani. Gotovo svaki kutak zatvora pokriven je videokamerama. Svuda su rešetke i bodljikava žica. "Veliki problem su nam zlostavljanja među zatvorenicima.

Česte su tuče i reketiranja. Tu su ubice, razbojnici i narkomani koji će za sitnu uslugu ili kutiju cigareta napasti druge. Pre šest godina bilo je 3200 slučajeva nasilja, a godinu ranije smo zabeležili, još uvek visokih, 2205 napada. Najčešće se sukobljavaju na šetnici, hodnicima, ali i po sobama. Uglavnom, su oni slabiji žrtve zatvorskih lidera ili, kako ih mi zovemo, kapitalaca dugoprugaša s kaznama preko 20 godina zatvora", pojasnio je Expressu u jednom razgovoru Spahić.

Našli joj drogu u vagini

Od zatvorenika saznajemo da je osim nasilja i seksualnog nasilja, koje u zeničkom zatvoru nije retkost, veliki problem droga. Posao s drogom u zatvoru nadležni nastoje da zaustave a droga je u zatvoru dvostruko skuplja nego na ulici. "Pre nekoliko godine je supruga došla u posetu mužu u zatvor i labrador je doslovce pobesneo pokazujući vodiču na njeno međunožje. Nije bilo druge nego ženu odvesti policiji i pretražitije.

foto: Giphy

Pronašli su 33 grama heroina skrivenog u vagini. A to je samo jedan od domišljatih pokušaja krijumčarenja droge u zatvor", jedna je od priča iz KPD Zenica. U Zenici više od 20 godina robija i četvorostruki ubica Edib Buljubašić iz Zenice. To je osuđenik s najvećom dosuđenom kaznom od 1954. godine. Još 1989. godine smaknuo je oca i svog sugrađanina. Za ta dva ubistva osuđen je na 20 godina zatvora. U ratu je, kaže, pobegao iz zatvora u Foči.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.