Svi u šoku: EU poslala zaražen krompir da nam zatruju zemlju!
Foto: Profimedia

opasna pošiljka

Svi u šoku: EU poslala zaražen krompir da nam zatruju zemlju!

Poljoprivrednici kažu da bi eventualni dolazak zaraženog semena na tržište izazvao bolest, a ona opet nemerljivu štetu
Objavljeno: 23:17h

Za šest pošiljki semenskog krompira, od gotovo 77 tona poreklom iz zemalja Evropske unije, zabranjen je uvoza u BiH, saopštila je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tokom pregleda krompira koji je stigao iz Danske, Luksemburga, Holandije i Nemačke, utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp.", zbog čega je ova pošiljka obustavljena.

Nestao Konstantin (10)! Dečak je izašao iz kuće i od tad ga nema, traže ga policija, meštani, lovci! (FOTO)

- U toku redovnog fitosanitarnog pregleda izvršeno je uzorkovanje semenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU Poljoprivredni institut RS-a. U analiziranim uzorcima semenskog krompira utvrđeno je prisustvo organizma 'Fusarium sp.' u procentima od 6 do 14 posto krtola, a dozvoljeni procenat je 1 posto - stoji u saopštenju iz Inspektorata RS-a.

Poljoprivrednici kažu da bi eventualni dolazak zaraženog semena na tržište izazvao bolest, a ona opet nemerljivu štetu.

foto: Reuters

- Najveći deo ranog prinosa krompira koji donosi jedinu pravu zaradu bio bi uništen. Sve bi propalo, gubici bi bili ogromni. Naravno, nakon toga i zemljište bi nam zatrovano - rekao je Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske za RTRS.On je istakao da je vrlo teško ne primtiti toliki procenat zaraze, i da sumnja da je pošiljka namerno poslata u tom obliku.

Dodaje se i kako je tokom proletne i jesenje setvene sezone posebna pažnja usmerena na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, kako bi se sprečio unos štetnih organizama.

foto: Reuters

Nadalje, navodi se kako je ovo još jedna u nizu zabrana, jer je u prethodnim danima inspekcija zabranila uvoz dve slične pošiljke iz Holandije i Francuske, te da je ovo pokazatelj da su i ozbiljni proizvođači semenskog krompira u Evropi imali problema sa proizvodnjom tokom protekle godine.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.