BANJALUČANKA OTKRILA KAKO UKRAŠAVA USKRŠNJA JAJA, STARINSKU TEHNIKU NAUČILA OD MONAHINJA: Ovo je TAJNA (VIDEO)
Vesna Đurđević, Foto: Printscreen/Instagram/Vesna.dju

OBAVEZNO JE PROBAJTE

BANJALUČANKA OTKRILA KAKO UKRAŠAVA USKRŠNJA JAJA, STARINSKU TEHNIKU NAUČILA OD MONAHINJA: Ovo je TAJNA (VIDEO)

Ona kaže da je probala raznovrsne tehnike za farbanje i ukrašavanje jaja, ali da joj je ova najdraža

Objavljeno:

Bliži se najveći hrišćanski praznik Vaskrs a sa njim dolazi i poseban zadatak - šaranje jaja. Banjalučanka Vesna Đurđević (28) u tome posebno uživa, a jaja ukrašava posebnom tradicionalnom tehnikom uz pomoć šaraljke i voska.

Ovu starinsku tehniku naučila je od pravoslavnih monahinja u manastiru Gomionica. Ona kaže da je probala raznovrsne tehnike za farbanje i ukrašavanje jaja, ali da joj je ova najdraža, piše Srpskainfo.

- Jaja šaram od malih nogu i uvek sam u tome videla posebnu čar. Domaćice najčešće imaju svoje male tajne za ukrašavanje koje su učile od mama i baka. Tehniku šaranja jaja voskom sam prvi put isprobala 2018. godine, u manastiru Gomionica – kazala je Đurđevićeva.

Dodala je da je sve što zna naučila od monahinja Marije i Tavite.

– Jaja se voskom šaraju od davnina i to su zasigurno najlepša jaja koja mogu krasiti vaskršnju trpezu – kazala je Đurđevićeva.

Sva ta ukrašena jaja, kako kaže, unesu radost u kuću, da bi što lepše i veselije bio dočekan Vaskrs.

– Prethodnih godina na društvenim mrežama objavljivala sam kako izgledaju moja vaskršnja jaja i komentari su bili izuzetno pozitivni. Mnogi su me pitali da im pokažem kako, te sam zbog toga snimala tutorijale i objavljivala ih da bi ih što više zainteresovanih moglo pogledati i naučiti – kazala je Đurđevićeva.

Dodala je da na Instagramu ima više od 11.000 pratilaca, kojima se ranijih godina veoma svidela njena veština šaranja jaja. Istakla je da je naišla na veliko interesovanje mladih devojaka.

– To mi je izuzetno drago, jer je veoma lepo da i među mlađim generacijama ima onih koji žele da neguju tradiciju i čuvaju običaje – rekla je Đurđevićeva.

"Preciznost je bitna"

Objasnila je da većina misli da je za šaranje ove vrste potrebno mnogo materijala, a zapravo su potrebna samo jaja, rešo, šaraljka koja se napravi uz pomoć grančice i špenadle, te malo pčelinjeg voska. Što se tiče vremena koje je potrebno izdvojiti da bi se našaralo jedno jaje, to je kako kaže, otprilike 10 do 15 minuta, a za one spretnije i manje od toga.

– Preciznost je bitna, pa je zato potrebno malo više vremena nego za neku drugu tehniku. Najpotrebnije od svega su zapravo ljubav i volja, to je najbolji recept za najlepša jaja – kazala je Đurđevićeva.

Mnogi su je pitali za ovu staromodnu tehniku šaranja jaja, kaže Vesna Đurđević te je odlučila da organizuje vaskršnju humanitarnu radionicu šaranja jaja u Banjaluci.

- Ona će biti održana u prostorijama organizacije UDAS na adresi Sime Miljuša 2, u subotu u periodu od 15 do 21 časa. Učešće će se moći platiti simbolično, u visini od 5 evra ili više – rekla je Đurđevićeva. Dodala je da se već prijavilo 80 žena i da više nema mesta.

– Radićemo u dve grupe, a sav novac koji taj dan bude prikupljen ići će u humanitarne svrhe, a odlučiću naknadno u koje tačno – kazala je Đurđevićeva.

Bonus video:

02:56

OBIČAJI KOJI SE VEZUJU ZA USKRS! Sveštenik Petrić objasnio šta NIKAKO ove nedelje ne smemo da radimo

(Espreso/Blic/Glas Srpske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.