NEMA PROMENE USTAVA SRPSKE: Dodik ostao bez trećeg mandata! (FOTO)
Foto: Reuter

TEŠKO PITANJE!

NEMA PROMENE USTAVA SRPSKE: Dodik ostao bez trećeg mandata! (FOTO)

Prošlo je više od dve godine kada je predsednik Milorad Dodik najavio ustavnu reformu u RS, a od novog ustava još - ni slova
Objavljeno:

U krugovima bliskim Dodiku uveravaju da se od te ideje nije odustalo, već da je reč o ozbiljnom i teškom pitanju koje zahteva dubinsku stručnu analizu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Reuters

- Pitanje ustavne reforme deo je i strateških dokumenata SNSD. Za sada je sigurno da bi u novi ustav bili ugrađeni amandmani koji od 2007. čekaju na usvajanje u Veću naroda RS, zbog blokade u Klubu Bošnjaka. Između ostalih, tu je i formalno ukidanje smrtne kazne u RS i proglašenje Banjaluke glavnim gradom Srpske – kaže izvor „EuroBlica“.

U javnosti su se pojavile spekulacije da bi u novom ustavu moglo da bude uklonjeno ograničenje kandidovanja za predsednika RS, koje je sada dva uzastopna mandata. Prema ovim terorijama, Dodik bi na taj način uklonio pravnu prepreku da se ponovo kandiduje za predsednika, ukoliko bi sve bilo završeno do oktobra 2018. Međutim, naš sagovornik uverava da od toga nema ništa.

- Ako i dođe do ustavne reforme, sigurno se neće povećavati broj mandata predsednika Republike Srpske – tvrdi naš izvor.

Dodik: Moji unuci će živeti u VELIKOJ SRBIJI, uniji Srbije i Srpske! (FOTO)

foto: Beta

Između ostalog, ustavom je potrebno preciznije definisati političko i ekonomsko uređenje RS, koje se u donekle promenilo u odnosu na ratne devedesete, kada je Ustav nastao. Takođe, novi akt je potreban i iz tehničkih razloga, budući da je broj nametnutih i izmenjenih članova gotovo jednak broju izvornih članova Ustava. Poslednji put Ustav RS menjan je u martu 2011. kada je broj potpredsednika NS RS sa dva povećan na najviše četiri.

Podsećamo, predsednik RS je o novom ustavu RS javno govorio 3. oktobra 2015. na 11. savetovanju "Oktobarski pravnički dani" Pravnog fakulteta u Banjaluci. Tada je najavio da će se 2015. ići u „reformu, odnosnu sveobuhvatnu inovaciju ili dogradnju Ustava“.

- Ključno pitanje reforme Ustava odnosiće se na pitanja lociranja i odbrane nadležnosti koje Srpska ima. Nameravam da predložim da u jednoj od klauzula u novom ustavu piše da se u Srpskoj može primenjivati ono što je nametnuo visoki predstavnik u BiH samo ako to odobri republički parlament - istakao je Dodik i precizirao da će se prvo ići na donošenje nacrta novog ustava, koji odobri parlament.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.