"NIŠTA DALJE NE TREBA PRIČATI, SVE JE JASNO": Cene mlečnih proizvoda VRTOGLAVO SKOČILE, postavlja se jedno PITANJE!
Ilustracija, Foto: Espreso

panika!

"NIŠTA DALJE NE TREBA PRIČATI, SVE JE JASNO": Cene mlečnih proizvoda VRTOGLAVO SKOČILE, postavlja se jedno PITANJE!

Mnogo problema sledi i u vezi sa obezbeđivanjem prehrane za stoku

Objavljeno:

Na policama marketa širom Srpske kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cene mleka i mlečnih proizvoda, koje će, prema rečima proizvođača, i dalje rasti, s obzirom na to da farmeri traže povećanje otkupne cene.

Za litar mleka u proseku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog meseca trebala je 1,91, a u julu prošle godine 1,44 KM. Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u julu iznosio 17,23, a lani 11,14 maraka. Kilogram maslaca u julu je dosegao čak 31,26 maraka, dok je u istom periodu lani koštao 8,74 marke manje, piše Srpskainfo.

Vlasnik bijeljinske mlekare Duško Cvjetinović rekao je za “Glas Srpske” da otkupna cena raste svaki mesec.

– Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litru, u zavisnosti od kvaliteta, a idući mesec mislim da će biti i veća. Mleko je najslabijeg kvaliteta u poslednjih 20 godina – tvrdi Cvjetinović.

Dodao je i da farmeri smanjuju proizvodnju, zbog čega se teško dolazi do sirovine.

Vlasnik bilećke mljekare Nenad Vukoje kaže da je otkupna cena litra mleka povećana za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i sada se kreće od 0,70 maraka pa naviše.

Mleko
foto: Profimedia

On kaže da je moralo doći do korekcije i na policama marketa, a taj trend će biti nastavljen.

– Kada se pre upoređivao litar vode i litar mleka na polici, cena je bila približno ista. Međutim, to je prošlost, jer će cene u narednom periodu verovatno ići gore – rekao je Vukoje.

S druge strane, uprkos povećanju farmeri nisu zadovoljni otkupnom cenom.

– Kilogram koncentrata je 1,20 KM, a otkupna cena mleka po litru je 0,80 KM. Ništa dalje ne treba pričati, sve je jasno – rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Vladimir Usorac.

On naglašava da će mnogi farmeri smanjiti proizvodnju zbog niske cene, ali i suše, koja je načinila veliku štetu.

– Stanje je teško, postavlja se pitanje kako prehraniti stoku – kaže on.

Sa njim se slaže i farmer Čedo Borojević.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

– Mi ćemo biti zadovoljni kada otkupna cena mleka bude 1,05 KM – rekao je Borojević.

Mnogo problema sledi i u vezi sa obezbeđivanjem prehrane za stoku.

– Zbog suše biće manje stočne hrane i biće veliki problem kako dočekati iduću godinu – rekao je Borojević i dodao da će, ako otkupna cena ne ode gore, pojedini farmeri biti primorani da smanje stočni fond.

Zaštitnici prava potrošača kažu da svako muči svoju muku, ali da se teret uglavnom prelije preko leđa potrošača pa će sir i pavlaka mnogima postati luksuz.

Predsednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da se građani žale na konstantna poskupljenja mlečnih proizvoda.

1 / 4 Foto: Profimedia

– Savetujemo im da pre kupovine obiđu više marketa, jer cene variraju – rekao je Vasilić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS mlekare su tokom jula prikupile ukupno 7. 549 tona kravljeg mleka. To je za 7,1 odsto manja količina u odnosu na isti mesec prethodne godine, a za 0,2 odsto manje u odnosu na jun 2022. godine, piše Glas Srpske.

Bonus video:

06:41

SRAMOTA Srušena spomen ploča postradalim Jevrejima u Sremskoj Mitrovici! Istoričar Pisarri: Srbi ne čuvaju sećanje na žrtve

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.