CIA otvorila arhive: Milošević i Tuđman su sve vreme rata bili u kontaktu (FOTO)

MIR MIR NIKO NIJE KRIV

CIA otvorila arhive: Milošević i Tuđman su sve vreme rata bili u kontaktu (FOTO)

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton najavio je da će organizovati okrugli sto povodom deklasifikovanja tajnih američkih dokumenata iz doba raspada Jugoslavije
Objavljeno:

Deklasifikovani dokumenti koje je CIA nedavno objavila bacaju novo svetlo na proces raspada Jugoslavije, pišu Nezavisne. CIA objavila rezultate popisa u BiH! (FOTO) Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Nemačke i nekih evropskih država moglo bi da izazove rat u BiH i ohrabri podelu zemlje između Hrvatske i Srbije - navodi se u dokumentu CIA od 19. decembra 1991. godine o procenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH, pišu Nezavisne novine.

Bil Klinton, bivši američki predsednik, je najavio da će povodom objave ovih dokumenata organizovati okrugli sto.
U dokumentima s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li da priznaju nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, verovali da bi priznanje moglo da izazove rat, a nepriznanje uverenje kod evropskih država da se drže po strani u rastućoj krizi.
U spomenutom dokumentu od 19. decembra, najverovatnija scenarija za BiH su "rasprostranjeno nasilje i građanski sukob". - Odluka Nemačke i drugih zemalja Evropske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će verovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj - navodi se u proceni. Kao najpozitivniji scenario s najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umerene snage koje će kroz pregovore podeliti BiH i delove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine .
- Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obaveštajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje delova BiH njihovim teritorijama. Štaviše, izveštaji pokazuju da su njih dvojica sve vreme u kontaktu uprkos sukobima. Letos je Tuđman nemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da je on spreman da je podeli - navodi CIA.
Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kog su 1991. zvali "umerenim muslimanom", 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati komplikovanu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno da dele moć.
Procenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. septembra 1995. godine. Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju hrvatske vojske "Oluja".
(Espreso.co.rs / Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.