Zašto je i zbog koga plakao Naser Orić?
Foto: Profimedia

suđenje ratnom zločincu

Zašto je i zbog koga plakao Naser Orić?

- Dok smo bili tu nije bilo ni teoretske šanse da dođe od srpskih kuća, a kamoli da uđemo u selo. Kada je počeo napad, Orića uopšte nisam video - rekao je na suđenju Oriću Mehmed Efendić
Objavljeno:

Mehmed Efendić, svedok odbrane u predmetu protiv Nasera Orića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine na području ove opštiine u julu 1992.godine rekao je danas u nastavku suđenja, da optuženi Orić nije bio u Zalazju u vreme napada na to selo, jer se nije moglo ni ući u njega zbog otpora kojeg su pružali vojnici Vojske RS.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Efendić, koji je u to vreme bio 21. godišnji mladić, a danas zamenik komandira policije u Tuzli, ispričao je na suđenju da Orića u šumi, koja je bila udaljena nekih 150 metara od Zalazja video tek oko 13 sati i to kada su ga doneli ranjenog.

Na taj način i ovaj svedok je potvrdio da su izjave zaštićenog svedoka 0-1, na osnovu čijeg je iskaza i podignuta optužnica, neistinite jer je O1 tvrdio da je Orića u Zalazju u vreme napada 12. jula 1992.godine video u devet sati ujutru.

Ali, Efendić je danas rekao da se selo nije moglo ni ući, a da je on nekoliko sati proveo iza jednog drveta gde se krio.

- Dok smo bili tu nije bilo ni teoretske šanse da dođe od srpskih kuća, a kamoli da uđemo u selo. Kada je počeo napad, Orića uopšte nisam video, tek sam ga video kasnije, oko 13 sati gde ga vode ranjenog. Nakon toga sam pobegao. Sramota me što to govorim, ali imao sam 21 godinu i to mi je bilo prvo ratno iskustvo – rekao je Efendić.

On je ispričao da su Orića tada nosili vojnici s kolegama do Pečišta, a zatim je po njega došlo vozilo "Kedi" i odvuklo ga u ambulantu u Potočare.

Na pitanje advokatice Lejle Čović da opiše Orića, tačnije da li je imao bradu, Efendić je rekao da nije.

foto: Printscreen / Youtube / PLBIH

Drugi svedok Suljo Čakanović, medicinski tehničar koji je primio Orića nakon ranjavanja, ispričao je da je Orića medicinski zbrinuo u ambulanti u Donjim Potočarima, ali tek oko 40 do 50 minuta iza 14 sati.

- Ušao je u ambulantnu skačući na jednoj nozi, a na nogama je imao povrede od gelera bombe. Leva noga mu je bila više povređena. Znam da je bio uplakan. Pitao sam ga što plače, on je vojnik, mora biti hrabar, a on mi je odgovorio da ne plače zbog povreda, nego zbog toga što je poginuo njegov prijatelj Feho, odnosno Fehim Salihović, ispričao je Čakanović.

Ovaj svjedok je ispričao da je Orića tek kasnije medicinski zbrinuo, da je trpeo jake bolove, i da je tek oko 19 ili 20 sati uveče napustio ambulantu. I on je potvrdio da Orić nije imao bradu.

foto: Profimedia

Efendić je danas na pitanje advokata odbrane kazao da poznaje Ibrana Mustafića, ali da ga se seća tako što je on tokom rata u Srebrenici ismejavao policajce, zbog, kako je pojasnio, njihovih odora koje im je sašio UNPROFOR.

- Znam i da je i da je lažno prijavio Orića za skrivanje nekog oružja, a da su inspektori kasnije sve proverili i utvrdili da je prijava bila lažna - rekao je Efendić.

(Espreso.co.rs / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.