TATA, TI NISI LJUBAV, ON JE LJUBAV! Kako je jedan otac iščupao ćerku iz KANDŽI jedne od NAJBIZARNIJIH SEKTI!
Serž Benajon, Foto: SB.TV / YOUTUBE

ISCRPLJUJUĆA PRAVNA BITKA

TATA, TI NISI LJUBAV, ON JE LJUBAV! Kako je jedan otac iščupao ćerku iz KANDŽI jedne od NAJBIZARNIJIH SEKTI!

Benajon (55), rođen u Urugvaju, bivši teniski trener koji je bankrotirao, umislio je da je reinkarnacija renesansnog slikara Leonarda da Vinčija nakon što je doživeo duhovno prosvetljenje dok je sedeo na WC-šolji, a tvrdi i da njegova ćerka Simon nije niko drugi nego reinkarnacija Vinstona Čerčila

Objavljeno:

Posle iscrpljujuće petogodišnje pravne bitke, jedan otac u Velikoj Britaniji preuzeo je od bivše devojke starateljstvo nad njihovom devetogodišnjom ćerkom, koja je bila pod kontrolom mračne sekte „Univerzalna medicina“. Vođa sekte je Serž Benajon, čovek koga je sud svojevremeno okarakterisao kao osobu sa „nepristojnim sklonostima prema devojčicama“.

Univerzalna medicina, poznata i pod skraćenim nazivom UM, koja ima 2.000 sledbenika širom sveta, na udaru je kritika zbog niza bizarnih doktrina i rituala, uključujući i sesije na kojima žene masiraju jedne drugima dojke kako bi se „povezale“ sa sopstvenim telom, ali i propisanu ishranu, koja zabranjuje konzumiranje šargarepe, crvenih jabuka i krompira kako bi sledbenici „podrignuli“ i izbacili zle duhove iz sebe.

Benajon (55), rođen u Urugvaju, bivši teniski trener koji je bankrotirao, umislio je da je reinkarnacija renesansnog slikara Leonarda da Vinčija nakon što je doživeo duhovno prosvetljenje dok je sedeo na WC-šolji, a tvrdi i da njegova ćerka Simon nije niko drugi nego reinkarnacija Vinstona Čerčila.

Centralna ideja u filozofiji UM, koja je nastala u Australiji, jeste da se pozitivna energija duše sukobljava sa negativnom energijom tela. U Velikoj Britaniji kult ima 200 sledbenika, a konferencije se održavaju u britanskom sedištu, renoviranoj zgradi iz 17. veka, tzv. „Svetioniku“, u živopisnim predelima u okolini Froma, u Somersetu, u kome se nalazi skup pansion.

Grejem, otac devetogodišnje Lare dobio je starateljstvo nad njom nakon što je sudija Dejvid Vilijams rekao da je UM kult „sa možda štetnim i mračnim elementima“ i da se nekada prisan odnos oca i ćerke „pokvario zbog toga što je bila izložena uticaju sekte“. Devojčicinoj majci Frensis privremeno je zabranjeno da viđa ćerku, koja gotovo i ne poznaje život izvan krutih stega sekte.

- Kad je sudija obznanio presudu, osećanja su me ophrvala i zaplakao sam – kaže Grejem za „Dejli mejl“.

Kako je sve počelo

Grejem i Frensis su se upoznali na internetu 2010. a samo tri meseca kasnije Frensis je ostala u drugom stanju. Iako im se veza raspala nekoliko meseci nakon Larinog rođenja 2011, ostali su u prijateljskim odnosima, a stanovali su na par minuta jedno od drugog kako bi zajednički odgajali ćerku.

Godinu dana kasnije, Frensis je počela čudno da se ponaša.

- Postavio bih joj najobičnije pitanje, na primer, da li može malo ranije da dođe po Laru, obične stvari, a Frensis bi mi uputila prazan pogled i ne bi mi odgovorila – priča Grejem za „Dejli mejl“.

Kada je 2014. jednom došao po Laru, koja je tada imala tri godine u tzv. „Kliniku za zdravlje i blagostanje“, zabrinuo se za njenu bezbednost.

- Ušao sam i zatekao Laru pod ćebencetom kako plače na sav glas. Majka je bila tu sa još jednom ženom i samo ju je gledala, ali nije ni pokušala da je smiri – kaže Grejem.

Raspitao se i naišao na blog neke Australijanke, koja je detaljno opisala sopstveno iskustvo sa UM. Napisala je da ju je Benajon nepristojno dodirivao tokom „terapije“, a da je isto radio i sa drugima.

Sud je ustanovio da Benajon, čija je druga supruga počela da živi s njim kada je imala samo 14 godina, a on bio tridesetogodišnji teniski trener , „iznosi neistinite tvrdnje o medicini“, „vrbuje obolele od raka“ i da ispoljava „nepristojne sklonosti prema devojčicama, od kojih neke imaju samo deset godina“.

Sledbenici sekte ustaju u tri ujutro, a odlaze na spavanje u devet uveče. Takođe, veruju da su hendikepirana deca kažnjena zato što su bila zla u pethodnom životu.

Grejema je ćerkica više puta iznenadali pitanjima i komentarima. Tako ga je jednom pitala od čega je napravljen sok od jabuke – od crvenih ili zelenih jabuka (sekta zabranjuje crvene), stalno je crtala simbole UM, trougao ili srce sa trouglom unutra, a kada bi mu se dogodila neka nezgoda, komentarisala je: „To je tvoj izbor, tata, nesreće su tvoj izbor“.

Težinu situacije je stvarno shvatio tek kada je imala šest godina i izgovorila ovu rečenicu:

- Tata, ti nisi ljubav, Serž je ljubav.

Grejem je odlučio da deluje kada je primetio da je dete zbog stroge dijete sve iscrpljenije. Obratio se za pomoć socijalnim službama 2015, ali oni ništa nisu preduzeli. Tek tada je pokrenuo postupak na sudu. Devojčicina majka je reagovala tako što ga je optužila da seksualno zlostavlja Laru, ali je sud odbacio optužbu.

Lara je vremenom postajala sve agresivnija, udarala je oca, a jednom se razbesnela kad je mutio testo u pravcu kretanja kazaljke na satu, jer sekta propisuje suprotno.

Postupak, koji je na kraju dobio, koštao ga je 60.000 funti i upao je u dugove. Kaže da ga tek sada očekuje najteži deo posla: da ponovo pridobije ćerkinu naklonost.

Sada se s Larom i svojom majkom preselio na more kako bi bili što dalje od detetove majke.

- Lara sada ima šansu i ja se nadam da ćemo vremenom ponovo izgraditi odnos. Kad smo juče zajedno plivali bila je tako srećna, sve je zaboravila i skakala mi je sa ramena u vodu. To mi je dalo nadu za budućnost – kaže Grejem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.