KAKO JE OVAJ ČOVEK POREKLOM IZ SRBIJE POSTAO NAJVEĆA ZVEZDA NA SVETU: Posle ovoga dobio je i 20 ponuda za BRAK!
Toni Musulin, Foto: FB printscreen

misterija

KAKO JE OVAJ ČOVEK POREKLOM IZ SRBIJE POSTAO NAJVEĆA ZVEZDA NA SVETU: Posle ovoga dobio je i 20 ponuda za BRAK!

Mladić srpskog porekla postao je legenda širom sveta, a sve zahvaljujući svom jednom potezu i onome što je potom usledilo

Objavljeno:

Za volanom kamiona za prevoz novca Centralne banke u Francuskoj, svoj uobičajeni radni dan odrađivao je vozač sa desetogodišnjim iskustvom, Toni Musulin. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će mladić srpskog porekla za samo nekoliko trenutaka postati najtraženiji begunac u Francuskoj.

Do tog dana, Toni Musulin radio je deset godina u Lionu kao vozač za firmu koja je obezbeđivala prevoz novca za Centralnu banku. Njegov otac je iz Jugoslavije migrirao u Francusku sa suprugom srpkinjom još u dečačkim danima, a u svojoj novoj domovini radio je kao električar. Istim putem krenuo je i Toni, ali ga je sudbina ipak odvela za volan kamiona kojim se prenose vrtoglave svota novca, u poznatu kompaniju "Lumis".

"Pljačka godine, decenije, veka..."

Tog 5. novembra 2009. godine Toni je u tovarnom delu kamiona prevozio 11,6 miliona evra. Trenutak je bio dovoljan da Toni nagazi papučicu za gas i nestane bez traga. Uspaničene kolege, primetivši kako pozamašna suma odlazi u nepoznatom pravcu, odmah su alarmirale policiju. Potraga za njim trajala je satima.

Tri sata kasnije, nađen je kamion za prevoz novca. Ali prazan. Bilo je nesumnjivo da je Toni pobegao sa novcem.

Opsežna potraga za Tonijem trajala je danima, uskoro su svi svetski mediji brujali o radniku srpskog porekla koji je pobegao sa 11,6 miliona evra. Sve oči bile su uprte u francusku policiju.

Nekoliko dana kasnije nađena je garaža iznajmljena na lažno ime. Da je garaža trebalo da posluži za skladištenje novca, istražiteljima je bilo jasno kada su ugledali duple zidove. Na licu mesta zatečen je i novac razbacan na sve strane, što je bio je dokaz da Musulin najverovatnije nije stigao da sve spakuje kako je planirao.

Ubrzo nakon što su pomislili da su mu ušli u trag, ili da će makar namiriti dug prema francuskoj banci vraćajući pronađeni novac, ispostavilo se je po garaži bilo rasuto 9,1 milion evra. Šta se dogodilo sa razlikom od nešto više od dva miliona evra, zna samo Musulin.

Usledili su dani traganja za beguncem, a čak je i Interpol raspisao međunarodnu poternicu u više od 150 zemalja. Češljanje Francuske ali i drugih evropskih država nije dalo nikakve rezultate.

Niko nije znao šta se desilo sa, do tada, uzornim vozačem, koji je jednog dana samo odlučio da doda gas i odjuri na onu stranu zakona.

Predaja u stanici u Maroku

Sve dok se jedanaestog dana od pljačke Musulin nije pojavio u policijskoj stanici u Maroku. Policajci su ostali u šoku videvši neurednog muškarca, u farmerkama i crnom duksu, u patikama, sa bradom starom barem pet dana, kako nonšalantno ulazi u stanicu. Nisu verovali da je to on čak ni kada im je pokazao pasoš, pa je usledila provera otisaka.

- Veoma brzo mogli smo da potvrdimo njegove reči. Proverili smo otiske prstiju i shvatili da se pred nama ne nalazi nikakav ludak. Sa bradom je bio skoro neprepoznatljiv. O svemu su obaveštene sudske vlasti Monaka, kao i njihove francuske kolege. Musulin je odavao utisak čoveka koji želi da raščisti račune sa pravdom - rekao je šef policije Monaka tada.

Kako je Musulin kasnije objasnio, predao se jer nije planirao doveka da beži, a glavni cilj njegove akcije bio je da naškodi firmi u kojoj radi jer nije bio zadovoljan uslovima rada. Navodno, pljački je prethodila svađa sa njegovim nadređenim. Novac ga, kako je rekao, nikada nije zanimao.

Upitan da objasni gde se onda nalazi razlika koja nedostaje, kazao je da su neke novčanice ispadale u transportu, dok je prenosio novac.

Pet godina zatvora i 20 ponuda za brak

Zbog pljačke zahvaljujući kojoj su tog novembra oči celog sveta gledale u Francusku, Musulin je osuđen na tri godine zatvora. Kao olakšavajuća okolnost navedeno je to da prilikom svog filmskog poduhvata nikoga nije povredio.

Već tada, u javnosti je moglo da se čuje da se Musulinu pridodaju epiteti poput "moderni Robin Hud", njegov fizički izgled bio je primamljiv ženama, dok su se muškarci divili njegovoj rešenosti i hrabrosti.

Zatvorske dane provodio je učeći engleski jezik i baveći se sportom. Zanimljivo je da je njegova popularnost dosegla te granice da su mnogi nosili majice sa njegovim likom, reperi su ga spominjali u pesmama, snimljen je film po njegovoj priči, a tokom boravka iza rešetaka dobio je čak dvadesetak ponuda za brak!

Novac sakrio u Srbiji?

Poslednji put se u javnosti pojavio jula prošle godine, kada je u Londonu uhapšen jer je hteo da promeni 50.000 evra za funte. Prethodno je razmenio 4.000 evra i radniku rekao da će se vratiti sa još dodatnih 84.000 evra. Ovo je radniku bilo sumnjivo, pa je odmah pozvao policiju koja ga je uhapsila.

Međutim, kako su preneli francuski mediji, posle dva dana ipak je pušten, pošto je veliku svotu novca opravdao prodajom "ferarija". Istražitelji su posumnjali da je novac koji je razmenjivao zapravo deo miliona koji nikada nisu pronađeni.

- Policija je posle krađe našla devet miliona, ali je 2,6 miliona je nedostajalo. Ta suma nikada nije nađena - rekli su tada izvori i dodali da je on po izlasku iz zatvora često motorom putovao za Srbiju.

- Ne isključuje se ni mogućnost da je kradljivac 2,6 miliona evra sklonio u Srbiji ili uložio u neki biznis u svojoj domovini. Naime, Tonijev otac je Hrvat, a majka mu je Srpkinja - izvestili su francuski mediji.

Ispraznio račune u banci i nestao

Neposredno pre pljačke ispraznio je svoje račune u banci na kojima je imao 137.000 evra, što je bila pozamašna suma za jednog vozača kamiona u banci. Takođe, niko nije mogao da objasni ni odakle jednom takvom vozaču dva "ferarija" u svom vlasništvu, ali je Toni to glat opravdao činjenicom da je želeo da otvori agenciju za iznajmljivanje luksuznih automobila.

Jedan dan bi na trening došao biciklom, drugi "ferarijem"

Musulinova biografija i dalje je obavijena misterijom. Kako bi se stekla jasna slika o tome ko je on bio, novinari francuskih medija razgovarali su sa njegovim prijateljima. Francuski list "Pari mač" pisao je da je živeo sam u predgrađu Liona i radio je za platu od 1.700 evra. Njegovi prijatelji kazali su da je uspeo da kupi "ferari F40" vredan 160.000 evra, kao i "audi A8". Aprila 2009. prijavio je da mu je "ferari" navodno ukraden.

List "Le Mond" preneo je reči Musulinove bivše devojke, koja je rekla da nije pušio, nije pio i da je slabo izlazio. Vlasnik teretane u koju je dolazio opisuje ga kao čoveka punog paradoksa - jednog dana bi na trening došao biciklom, drugog dana „ferarijem“. Nekoliko prijatelja svedoči da je bio uključen u biznis iznajmljivanja automobila, a navodno je u saradnji sa prijateljem 2007. kupio jedan bar u blizini Liona.

"Savršeno isplanirana pljačka koja se isplatila", kako su je mnogi opisivali, donela mu je planetarnu popularnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.