NOSTRADAMUSOVO POROČANSTVO KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Predvideo je koronu a i šta nam sledi posle nje!
Foto: Profimedia

lažna vest

NOSTRADAMUSOVO POROČANSTVO KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Predvideo je koronu a i šta nam sledi posle nje!

Tvrdnje uključuju proročanstvo napisano na sledeći način

Objavljeno:

Objave na društvenim mrežama tvrde da je francuski astrolog iz 16. veka Nostradamus predvideo novi koronavirus.

Različite objave na tu temu uključuju citat pripisan Nostradamusu koji opisuje širenje kuge u Italiji koja će biti kraj globalne ekonomije onakve kakvu je znamo.

Neke tvrdnje takođe se odnose na Nostradamusovu čuvenu knjigu „Les Prophecies“ („Proročanstva“). Tvrdnje uključuju proročanstvo napisano na sledeći način:

- Doći će godina blizanaca (2020) iz koje će se pojaviti kraljica (corona) koja će doći sa istoka (Kine) i koja će širiti kugu (virus) u tami noći, na zemlji sa 7 brda (Italija) i pretvoriće sumrak ljudi u prah (smrt), da uništi i upropasti svet. Biće to kraj svetske ekonomije onakve kakvom je vi znate.

Ova tvrdnja je neosnovana. Rojters nije našao nikakve dokaze da je to proročanstvo napisao Nostradamus. Stefan Gerson, profesor francuskog jezika, francuskih studija i istorije na njujorškom univerzitetu, rekao je Reutersu da ovaj tekst "ne pripada proročanstima Nostradamusa".

foto: Print Screen Youtube

Gerson je rekao Rojtersu:

- Treba imati na umu da su se kuge ponavljale u Evropi 16. veka, tokom njegovog života. One su bili jedna od muka o kojima je pisao (zaista, u njegovim „Proročanstvima“ ima najmanje 35 referenci na kuge.

Tekst takođe nije napisan u poznatom stilu Nostradamusa.U svojoj knjizi "Nostradamus: kako je opskurni renesansni astrolog postao savremeni prorok propasti" (ovde), profesor Gerson kaže da se Nostradamusova stalna popularnost oslanja na činjenicu da bi njegova "skrivena predviđanja mogla značiti bilo šta".

Gerson je rekao Rojtersu zašto pominjanje Nostradamusa tokom ove pandemije ne predstavlja iznenađenje.

- Nema ništa iznenađujuće u ponovnom pojavljivanju tako lažnih nostradamskih proročanstava usled katastrofe. Ista stvar se događa već više od 400 godina: izmišljena ili izmenjena predviđanja, obdarena aureom Nostradamusa, povremeno se pojavljuju, deo ekonomije falsifikovanja, cirkulacije masovnih medija i čežnje za redom svaki put kada nepredviđeni događaj preti naše materijalno blagostanje i naše konceptualne okvire.

(Espreso.co.rs/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.