PLEMIĆ IZ VISOKOG DRUŠTVA NA POLEĐINI GLAVE KRIO JE UŽASNU TAJNU: Stalno je čuo ŠAPAT! Strašna priča o MORDREJKU
Edvard Mordrejk kao lik u seriji, Foto: Profimedia

URBANA LEGENDA

PLEMIĆ IZ VISOKOG DRUŠTVA NA POLEĐINI GLAVE KRIO JE UŽASNU TAJNU: Stalno je čuo ŠAPAT! Strašna priča o MORDREJKU

Edvard Mordrejk bio je mlad, inteligentan i zgodan engleski plemić, kao i „muzičar retkih sposobnosti.“ Ali uz sve njegove velike blagoslove imao je na i prokletstvo

Objavljeno: 04.12.2019. 11:01h
  • 1

Osmog decembra 1895. godine, Boston Sunday Post objavio je članak pod nazivom "Čuda savremene nauke", koji je zaprepašćenim čitaocima predstavio izveštaje iz takozvanog "Kraljevskog naučnog društva" koji dokumentuju postojanje "čuda i čudovišta" koja su se do smatrala samo plodom mašte.

"Ljudski čudaci" koje su britanski naučnici navodno "zaveli" uključivali su sirenu, zastrašujućeg "ljudskog raka" i nesrećnog Edvarda Mordrejka, koji će uskoro postati trajna urbana legenda.

Kako je Post izvestio, Edvard Mordrejk bio je mlad, inteligentan i zgodan engleski plemić, kao i „muzičar retkih sposobnosti.“ Ali uz sve njegove velike blagoslove imao je na i prokletstvo.

Pored svog zgodnog, normalnog lica, Mordrake poseduje i zastrašujuću tajnu: još jedno lice na poleđini glave. Ovo zastrašujuće drugo lice bilo je "lepa devojka" - "ljupka kao san, grozna kao đavo." Kad god bi Mordrake plakao, drugo lice bi mu se "podsmehivalo" . 

Mordrejka je neprestano mučio njegov "vražji blizanac". Mladi gospodar je na kraju poludeo i oduzeo sebi život u dobi od 22 godine, ostavljajući iza sebe beleška koja kaže da zlo lice nakon njegove smrti, "nastavlja strašno šaputanje u mom grobu."

1896. američki lekari Džordž M. Gold i Valter L. Pajl uvrstili su priču o Mordrejku u svoju knjigu "Anomalije i kurioziteti medicine" , zbirku neobičnih medicinskih slučajeva. Gold i Pajl bili su legitimni oftalmolozi sa uspešnom medicinskom praksom, ali čini se da su bili falsifikatori u barem jednom slučaju, jer je priča o Edvardu Mordrejku bila lažna.

Autor originalnog članka Posta, Čarls Lotin Hildret, bio je pesnik i pisac naučne fantastike. Njegove priče teže ka fantastičnom i paranormalnom.

Jasno je da je on čitav članak izmislio, jer u to vreme nije ni postojalo "Kraljevsko naučno društvo", a slučajevi opisani u njemu delovali su verovatnim tek neklicini doktora.

Kasnije je legenda o Evardu Mordrejku ponovo postala popularna zahvaljujući seriji "Američka horor priča".

Naravno, čak i najfantastičnije priče ne sadrže malo zrna istine. Medicinsko stanje poznato kao "kraniofacijalno umnožavanje" (rezultat nenormalne ekspresije proteina) može izazvati da se beba rodi sa više lica.

Stanje je izuzetno retko i obično smrtonosno, iako postoje nedavno dokumentovani slučajevi odojčadi koji uspevaju da prežive kratko vreme nakon rođenja sa ovom mutacijom.

Postoji slučaj rođenje bebe Lali Sing 2008. godine, za koju se verovalo da je inkarnacija hinudističke boginje Dugra. Poživela je tek par meseci, a seljani su u njenu čast podigli hram.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/allthatsinteresting)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media