MOJOJ NADI JE NA SAHRANI GLAVA ISPALA IZ KOVČEGA: Mirjana je doživela užas dok su njenu majku supštali u raku!
Groblje, Foto: Profimedia

da li je moguće ovo?

MOJOJ NADI JE NA SAHRANI GLAVA ISPALA IZ KOVČEGA: Mirjana je doživela užas dok su njenu majku supštali u raku!

Nije ni mogla da je pogleda, a još gore joj je bilo kada je videla da se jedan grobar smeje

Objavljeno: 23.11.2019. 18:10h

Tokom sahrane svoje 76-godišnje majke, Mirjana Preberina, bila je šokirana kada su grobari uništili kovčeg , nakon čega su morali da izvade pokojnicu iz groba i da je ostave na putu dok ne nije stigao drugi sanduk.

- Sahrana moje majke Nade Lovričić bila je u petak na Mirogoju jer tamo imamo porodični grob u gornjem delu, pored puta. Užas je počeo kad su grobari spustili kovčeg u grob i počeli da bacaju zemlju. Umesto da izlome zemlju ili bar bace prvo manje komade, jedan od njih bacio je ceo grumen zemlje na kovčeg u predelu nogu pokojnice. Čim je pao taj balvan, čuli smo da je nešto puklo. Nisam bila potpuno svesna šta se dogodilo. Tada mi je sin rekao da je slomio kovčeg, a rođak je bio prestravljen kada je govorio da je "tetki je glava napolju" - rekla je Mirjana Preberina, koji je i dalje u šoku i na tabletama, piše RTL

Nije ni mogla da je pogleda, a još gore joj je bilo kada je videla da se jedan grobar smeje.

- Vikala sam na njega i izgrdila sam ga. Pitala sam ga da li bi bilo smešno da se radi o njegovoj majci i zahtevala sam da dođe njegov šef. Čovek se izvinio kad je stigao, ali moja deca su tražila da njihova baka ili moja majka bude sahranjena onakva kakvu smo je doveli, čista i u celom kovčegu. Zatim su otišli u mrtvačnicu po novi sanduk, ali problem je nastao kada uništeni nisu mogli da izvade i leš je ostao da leži na dasci od uništenog sanduka. Zatim su, nekako uspeli da je izvuku iz groba, ali su morali da je ostave da leži na najlonu na sred puta.

- Nisam mogla to da gledam, a ni deca mi nisu dala. Jer bih verovatno dobila srčani udar. Moja pokojna majka je bila mokra i blatnjava - rekla je nesreća žena.

Kako unuci nisu dopustili da se tako sahrani njihova baka, telo su pogrebnim kolima odvezli u mrtvačnicu. Kako priča kćer pokojnice, njena deca nisu bila zadovoljna jer su preminulu površno očistili pa su otišli kući po drugu odeću za sahranu.

Tada je usledilo još jedno neprijatno iznenađenje. Stvari s kojom su planirali da je sahrane su nestale, između ostalog i kune koje su stavili u džep.

foto: Nebojša Mandić

- U onoj blatnjavoj odeći nije ništa ostalo. Jedva smo zube pronašli - ispričala je Mirjana Preberina pa je istakla kako joj nije u cilju tražiti bilo kakvu naknadu štete već samo da upozori ljude što se sve može dogoditi uprkos velikoj ceni sahrane.

Mrtvačnica je ubrzo poslala izvinjenje porodici, a kao izgovor su naveli da je "kovčeg bio lošeg kvaliteta, a da je vreme bilo kišovito.

- Obaveštavamo Vas o bitnim činjenicama vezanima za taj događaj, s kojima su takođ upoznati i članovi porodice pokojnice. Temeljnim izveštajem odgovornih osoba Gradskog groblja vezanih za taj događaj, kao i razgovora s članovima porodice tokom i nakon sahrane, kao i analize svih dostupnih činjenica i informacija, utvrđeno je da sahrana pokojne Nade Lovrečić obavljen u skladu s procedurom i maksimalno zalaganje osoblja Gradskog groblja u poštovanju osećaja porodice i očuvanja dostojanstva pokojnice. Članovima porodice pokojnice je više puta izraženo žaljenje zbog oštećenja kovčega koje je nastalo prilikom zatrpavanja zemljom te je učinjeno sve što je bilo u našoj nadležnosti da se to i reši.

Radi što potpunijeg uvida u događaj koji se zbio prilikom sahrane, navodimo da je prilikom zatrpavanja kovčega, radi pada veće grude zemlje, došlo do pucanja poklopca. Na zahtjev porodice, obustavljeno je dalje zatrpavanje te je, u dogovoru s porodicom, odabran novi sanduk s pripadajućom opremom, te je u mrtvačnici izvršeno presvlačenje pokojnice u novu odeću. Kasnije je obavljena sahrana uz prisustvo članova porodice u skladu sa procedurom. Moramo napomenuti da je prethodnih dana padala izuzetno jaka kiša koja je natopila i otežala zemlju čija je težina uzrokovala puknuće poklopca sanduka.

Isto tako, važno je napomenuti da je oštećeni poklopac sanduka bio lošijeg kvaliteta te iz tog razloga nije izdržao težu grudu zemlje, nije kupljen u našoj poslovnici te ne možemo garantovati za isti. Gradsko groblje dnevno ima i do 30 sahrana i nikada nismo zabeležili ovakav slučaj. Za sve ukope moraju se poštovati utvrđene procedure kako ne bi došlo do ovakvih situacija. S obzirom na vanrednu situaciju radnici Gradskih groblja poneli su se etički pa su izašli porodici pokojnice u susret sa svim prethodno navedenim kako bi se pokojnica dostojno sahranila, uprkos nesrećnom događaju koji nije izazvan našom krivicom. Posle spomenutog događaja gospođa Mirjana Priberina ni bilo koji drugi član porodice pokojne gospođe Nade Lovrečić nije se obratio Gradskim grobljima s bilo kakvim zahtevom ili daljnjom primedbom vezanom uz postupanje zaposlenih Gradskih groblja ili uskraćivanjem bilo koje usluge- naveli su oni u saopštenju, a prenosi RTL.

Bonus video:

(Espreso.rs/RTL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media