MRTAV ČOVEK U ODELU NAĐEN JE NA PLAŽI SA ČUDNOM PORUKOM: Misterija duga 7 DECENIJA konačno blizu REŠAVANJA (FOTO)
Čovek iz Somertona, Foto: Australian police

ČOVEK IZ SOMERTONA

MRTAV ČOVEK U ODELU NAĐEN JE NA PLAŽI SA ČUDNOM PORUKOM: Misterija duga 7 DECENIJA konačno blizu REŠAVANJA (FOTO)

Ko je bio on i kako je tu dospeo, ostaje misterija koje će se možda uskoro rešiti, jer zvaničnici dozvoljavaju ekshumaciju njegovog tela.

Objavljeno:

Jedan od najnezaboravnijih hladnih slučajeva u Australiji mogao bi biti korak bliže rešavanju nakon više od sedam decenija misterije.

Prošlo je skoro 71 godinu od kada su dvojica trkača 1. decembra 1948. naišli na telo potpuno obučenog čoveka koji je ležao u blizini obale plaže Somerton Park, južno od Adelaida.

Obdukcija je utvrdila da je umro od trovanja, ali čovek poznat samo kao "čovek iz Somertona" nikada nije identifikovan.

Ko je bio on i kako je tu dospeo, ostaje misterija koje će se možda uskoro rešiti, jer zvaničnici dozvoljavaju ekshumaciju njegovog tela.

Australijska državna tužiteljka, Viki Čapman, odobrila je postupak prilikom kojeg će telo biti iskopano i ispitivano u nadi da će nova tehnologija konačno pružiti odgovore potrebne za rešavanje slučaja.

foto: Australian police

Bio je prislonjen uz zid na vrhu plaže, odeven u odelo i cipele, a na grudima mu je ležala neupaljena cigareta. Odelo koje je nosio, a koje je uključivalo jaknu s dvostrukim kopčanjem, bilo je savršeno ispeglano. Sve oznake na svakom komadu odeće takođe su uklonjene, a cipele su savršeno ispolirane.

Zloglasni slučaj takođe je bio poznat u Australiji kao "slučaj Tamam Šud" zbog kodirane fraze ispisane na komadu papira skrivenog u čovekovoj jakni, koja nije pronađena tek mesecima kasnije.

'Tamam Shud' je persijska fraza koja otprilike znači 'završeno'.

foto: Australian police

Ostali predmeti pronađeni kod čoveka uključuju i žvakaće gume, američki metalni češalj, autobusku kartu za Nort Glenelg i Army Club cigarete i šibice.

Mesec dana kasnije, 14. januara, osoblje na železničkoj stanici u Adelaidu pronašlo je kofer za koga se veruje da pripada 'čoveku iz Somertona'. Unutar njega su pronašli makaze, lak za cipele, kravatu, posudu za pepeo, kašiku i četkicu za zube.

Teorije o čovekovom identitetu su različite, ali jedna od popularnijih smatra da je on mogao biti špijun posleratne ere.

Za profesora Univerziteta u Adelaidu, Dereka Abota, koji se prijavio za ekshumaciju tela, troškovi celog postupka su od male važnosti.

Rešavanje ovog hladnog slučaja značilo bi mu mnogo na ličnom i profesionalnom nivou. Više od decenije pokušava da razreši misteriju. Njegovo istraživanje dovelo ga je do njegove supruge - Rejčel Egan, za koju veruje da je unuka čoveka iz Somerseta.

Profesor Abot veruje da je misteriozni čovek možda Amerikanac, a otac australijskog baletskog plesača - Robina Tomsona - oca Rejčel Egan. Veruje da je njena baka, medicinska sestra Adelaid Džo Tomson, inače poznata kao Džestin, možda imala tajnu vezu sa misterioznim čovekom.

Osnova za njegovo verovanje potiče iz činjenice da je telo čoveka iz Somertona pronađeno oko pet minuta od kuće gospođe Tomson - njen broj je ispisan na komadu papira u džepu.

Profesor Abot takođe veruje da njen sin Robin, koji je u to vreme imao 16 meseci, deli izuzetne sličnosti sačovekom iz Somertona, uključujući retki genetski poremećaj koji je prisutan u samo dva procenta stanovništva.

Ali gđa Tomson je negirala da je ikad poznavala čoveka iz Somertona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.