AMERIKANCI DONELI NOVI ZAKON O SAHRANJIVANJU: Posle smrti više NE ZAKOPAVAJU mrtve, uveli novu praksu!
Groblje / Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

TELA KAO ĐUBRIVO

AMERIKANCI DONELI NOVI ZAKON O SAHRANJIVANJU: Posle smrti više NE ZAKOPAVAJU mrtve, uveli novu praksu!

Građani mogu da biraju da li žele da im se telo posle smrti iskoristi za nađubrivanje zemljišta, koje posle može da se iskoristi za sadnju cveća, povrća ili drveća

Objavljeno:

Američka savezna država Vašington prva je u SAD legalizovala đubrenje zemljišta ljudskim leševima!

Ovaj bizaran zakon stupio je na snagu u utorak, nakon što ga je potpisao guverner Džej Insli, inače član Demokratske partije.

Prema njemu, građani će ubuduće moći da biraju da li žele da im se telo posle smrti iskoristi za nađubrivanje zemljišta. Ovaj proces je zamišljen kao alternativa za kremacije i klasične sahrane, naročito u gradovima koji konstantno imaju manjak prostora za groblja i krematorijume. Na kraju procesa članovi porodica preminulih dobijaju nađubrenu zemlju koju mogu da iskoriste za sadnju cveća, povrća ili da posade drveće.

Katrina Spejd, vlasnica kompanije "Rikompoz", bila je jedan od najglasnijih pobornika donošenja ovog bizarnog zakona.

"Mi nudimo alternativu za balsamovanje i klasično sahranjivanje ili kremaciju. Naš postupak je potpuno prirodan, bezbedan i održiv. Njegova najveća prednost je u tome što znatno smanjuje oslobađanje ugljen-dioksida i štedi upotrebu zemljišta", rekla je ona.

Katrina Spejd je slikovito objasnila i proces kako se zemlja đubri ljudskim leševima.

"Telo preminulog se stavlja u u čelični kontejner heksagonalnog oblika zajedno sa detelinom, opiljcima drveta i slamom. Kontejner se zatvara i telo se potom ostavlja da prirodno trune narednih 30 dana. Ovim postupkom se dobija đubrivo za dvoja kolica koja potom porodica preminulog može da iskoristi po želji".

Ovaj vid sahranjivanja, koji nazivaju "prirodno prijateljski", poslednjih godina su sve popularnije u svetu. U Švedskoj je legalizovan, dok je u Velikoj Britaniji moguće sahraniti pokojnika bez biorazgradivog kovčega ili u njemu.

BONUS VIDEO:

TAMO DALEKO, DALEKO OD MORA, TAMO JE SELO MOJE, TAMO JE SRBIJA: Beograd na nogama pred maestralnom izvedbom HOLANDSKOG VIOLINISTE! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.