NAJLAKŠI POSAO NA SVETU PLAĆA SE 2.000 EVRA: Imate samo JEDAN ZADATAK, nećete verovati koji
Posao podrazumeva samo da se pojavite na stanici, Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

suluda ideja iz švedske

NAJLAKŠI POSAO NA SVETU PLAĆA SE 2.000 EVRA: Imate samo JEDAN ZADATAK, nećete verovati koji

Ova odluka izazvala je negodovanje u delu švedske javnosti

Objavljeno: 10:27h

Šveđani su raspisali oglas za radno mesto koje bi mnoge oduševilo - jer možete solidno da zaradite za vrlo jednostavan posao.

Plan im je, u sklopu umetničkog projekta, da zaposle kandidata koji će da ima samo jednu odgovornost - svaki dan mora da se pojavi na železničkoj stanici u Geteborgu u tačno određeno vreme.

Kad radnik dođe na posao, upaliće se rasveta na peronu kako bi svi znali da se "beskorisni radnik" pojavio na svom radnom mestu. Nakon što se upale svetla, radnik može da ide gde hoće i radi šta hoće, a na kraju smene mora ponovno da dođe na stanicu kako bi ugasio svetla.

Onome ko ju dobije, ova pozicija garantuje posao do penzije zajedno s platom od 2000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u penzioni sistem.

Priča o poziciji na kojoj je čovek plaćen da ne radi ništa započela je pre dve godine kada raspisan kurs za umetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled železničke stanice Geteborg Korsvagen. Umetnici Simon Goldin i Jakob Senebi došli su na ideju da se novac od nagrade preusmeri na radno mesto čoveka koji "ne radi ništa".

Za tu svrhu osnovali su udruženje kako bi izbegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u deonice. Procenili su da će radnika moći plaćati "večno" tj. za tu poziciju imate će novca za idućih 120 godina, prenosi Oddity Central.

Ova odluka izazvala je negodovanje u delu švedske javnosti, a neki političari optužili su umetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna. Oni se s time slažu:

- Celi koncept da se neko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svetla je glup i neproduktivan, ali to je i suština ove naše ideje - kažu umetnici.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.