POTPUNO JE IZGORELA, A SVE OSTALO U STANU JE BILO NETAKNUTO: Smrt ove žene i posle pola veka je NERAZJAŠNJENA
Žena je misteriozno izgorela, Foto: Screenshot

SPONTANO SAGOREVANJE

POTPUNO JE IZGORELA, A SVE OSTALO U STANU JE BILO NETAKNUTO: Smrt ove žene i posle pola veka je NERAZJAŠNJENA

Zbog misterioznih okolnosti slučaja, sumnja se da je Rizer bila žrtva spontanog ljudskog izgaranja

Objavljeno:

Priča ide ovako: 2. juna 1951. godine poštarka Pansi Karpenter stigla je do kuće Meri Rizer da bi joj uručila telegram.

Ali, kad je Karpenter pozvonila na vrata niko nije otvarao. Stavila je ruku na kvaku da pokuša da uđe, ali osetila je da je kvaka neobično vruća, pa je odmah zamolila susede da pozovu policiju.

Policija je ubrzo stigla na adresu 1200 Čeri strit kako bi pronašla 67-godišnju Meri Rizer koja je sasvim bila izgorela i ležala je na tinjajućoj vatri čiji se uzrok nije još uvek mogao otkriti. Izještaji su rekli da je njeno tijelo izgorelo od otvorene intenzivne vatre.

Virela je jedna noga na kojoj je još uvek bila papuča a video se i deo njene kičme. Na njemu se nalazila jedna papučica koja je znatiželjno pokazivala znakove gušenja. Ostao je komad lobanje za koji su u zapisniku napisali da se smanjio, verovatno usled izloženosti visokoj temperaturi.

Iako je stan još uvek bio vrlo vruć u trenutku kad je policija ušla u njega, shvatili su da je većina stvari ostala netaknuta. Plastični predmeti koji su se nalazili u blizini fotelje u kojoj je sedela Meri bili su rastopljeni i izgubili su oblik. Ali ostatak prostorije naizgled nije bio pod uticajem plamena koji je zahvatio Meri.

Na tepihu je ostala mrlja. Stolica i stolić na sredini prostorije stajali su uspravno. Da bi se kremiralo ljudsko telo potrebno je da bude izloženo temperaturi od oko 1650 stepeni Celzijusa barem 3-4 sata, ovaj slučaj je sasvim zbunio vlasti.

Zbog misterioznih okolnosti slučaja, sumnja se da je Rizer bila žrtva spontanog ljudskog izgaranja. To je izraz nastao još 1744. godine, a verovalo se da je ovakav proces rezultat topline koja se generiše u ljudskom organizmu usled hemijskih aktivnosti bez evidentnog spoljneg izvora toplote. Iako su se navodili dokazi za ovakvu pojavu još 1663. godine, naučnici ipak nisu verovali u istinitost navoda.

Šef istražiteljskog tima bio je detektiv Kas Burges i radio je na ovom slučaju, ali je novinarima rekao da je to zaista neverovatno čudan slučaj. Burges i njegov tim poslali su kutije s mnogo materijala u Vašington u centralu FBI-a kako bi tamo još jednom u laboratoriju pokušali da urade hemijsku analizu i otkriti šta je to uzrokovalo kremiranje Meri Rizer.

Neki od materijala uključivali su deo tepiha, komade zidova, delove stolice na kojoj je sediea Rizer u trenutku smrti. I javnost je bila zapanjena slučajem. Patolog Ed Silk izvestio je kako ga je najmanje 15 amaterskih detektiva nazvalo i pokušalo mu objasniti svoje teorije. Detektivski tim izjavio je da je to "slučajna smrt od požara nepoznatog podrekla". Burges je rekao da to ne znači da su završili istragu; samo su morali dati neki izveštaj kako bi mogli sahraniti ženu.

FBI je utvrdio da njezina smrt nije rezultat spontanog ljudskog izgaranja. Međutim, stvarni uzrok ostaje misterija. FBI je verovao da je vlastita masnoća tela Meri Rizer osigurala gorivo za vatru koja ju je rasplamsala, slično kao što se događa kad neko zaspi s upaljenom cigaretom i kad se telo zapali, a početni požar ojača usled topljenja telesnih masnoća.

Istina je da je ljudsko masno tkivo vrlo zapaljivo, čak i više kod teških ljudi. I Rizer je bila debeljuškasta žena - bila je niska rastom i težila oko 80 kilograma. Iako je objašnjenje FBI-a imalo logike, ono je tek delimično objasnilo ovu anomaliju.

Recimo, kako to da su novine koje su ostale tik pored stolice u kojoj je sedela, potpuno netaknute vatrom? Dr. Vilton M. Krogman, profesor fizičke antropologije na univerzitetu Pensilvanija i iskusan vatrogasac, nije se složio s zaključkom FBI-a. Krogman je napisao da takvo gorenje ljudskog tela 'nije moguće niti je zamislivo bez potpunog gorenja stana'.

Prošlo je gotovo 70 godina otkad je Rizer umrla i još se nije otkrilo je li doista bila reč o spontanom ljudskom izgaranju. S obzirom na protok vremena, malo je verovatno da će uzrok smrti ikad biti objašnjen. (Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.