ROĐENE SE SU SA SPOJENOM JETROM: Kada su razdvojili sijamske bliznakinje, dogodilo se nešto jako čudno!
Sestre Rahman su preživele, Foto: Youtube printscreen

medicinsko čudo

ROĐENE SE SU SA SPOJENOM JETROM: Kada su razdvojili sijamske bliznakinje, dogodilo se nešto jako čudno!

Iza njih je dug put, ali danas, 16 godina kasnije, bliznakinje Zainab i Džanet su zdrave, srećne i vesele

Objavljeno:

Zainab i Džanet Rahman rođene su kao sijamske bliznakinje sa spojenim grudima i jetrom.

Lekari su majci i ocu sugerisali prekid trudnoće, procenjujući da je šansa za preživljavanje obe devojčice jedan prema milion. Međutim, roditelji su doneli tešku odluku i rizikovali.

Iza njih je dug put, ali danas, 16 godina kasnije, bliznakinje Zainab i Džanet su zdrave, srećne i vesele. Obe su odlične učenice u školi u istočnom delu Londona i imaju velike planove za budućnost - nastaviti školovanje na prestižnim britanskim univerzitetima.

- Sve što smo prošli sada se čini daleka noćna mora. U to vreme nisam mogla ni zamisliti da će doći ovaj dan. Sad kad ih pogledam, osećaj je neverovatan. Već su toliko toga postigle i to uprkos najgorim mogućim prognozama - izjavila je ponosna majka Nipa (36) za Daily Mail.

Devojčice su rođene sa spojenim grudnim košem i abdomenom. Na operaciji razdvajanja radilo je 20 hirurga, a operacija je trajala 4 i po sata.

Nakon završetka srednje škoje, Zainab želi da upiše Kembridž i postane pedijatar, a Džanat uči tri jezika i nada se da će upisati Oksford i postati advokatica.

- Ja sam najsrećniji otac na svetu. Kad vidim njih dve osećam da sam dobio Božji dar. I dalje smo svaki dan zahvalni na tom daru. Jako smo ponosni na obe - rekao je otac Luter (42).

- Devojke su čudo. Govorimo im da da su potrebne ovome svetu, da će uraditi velike stvari i da se prema drugim ljudima trebaju ponašati s poštovanjem i ljubaznošću - dodao je.

Sestre su pune energije i često dovršavaju rečenice jedna drugoj.

- Idemo u istu školu i delimo iste prijatelje. Najbolje smo prijateljice, ali ponekad se i posvađamo, baš kao i svi drugi braće i sestre - dodaje Zainab.

Devojke će se po prvi put razdvojiti na duže vreme kada Zainab, koja uči latinski, ode sledećeg meseca u Rim na učenje jezika.

- To će biti prvi put da smo stvarno razdvojene. Trajaće dvije noći, a bićemo i u različitim zemljama. Nikad pre nismo bile toliko razdvojene. Ali mislim da će sve biti u redu - objasnila je Zainab.

To bi trebao biti prvi test razdvojenosti, jer bliznakinje planiraju da upišu različite fakultete, a Dženin se nada da će nakon studija živeti u inostranstvu.

- Ma na kraju će završiti na istom univerzitetu, istom kampusu, istom gradu i i stom studentskom domu. Siguran sam da će uvek biti zajedno - kroz smeh je rekao njihov otac.

- Rekli su nam da su šanse da obe prežive jedna u milion. U slučaju da obje prežive, postojala je velika mogućnost da jedna od devojčica ostane bez jednog od udova ili dobije ozbiljnu bolest. Srećom, jedini organ koji su delile bila su jetra, koja se regeneriše - objasnio je otac.

Nakon razdvajanja, Džanat je morala da ostane na intenzivnoj nezi zbog daljih operativnih zahvata. Za to vreme, Zainab je osećala da da njena sestra nije s njom. Postala je nemirna i odbijala je hranu.

- Zainab ju je tražila, pokušavala je posegnuti za njom. U početku nismo znali u čemu je problem, No onda se jedna medicinska sestra setila da postavimo ogledalo ispred Zainab. Stavila je ogledalo i odjednom, Zainab je počela gledati u svoj odraz u ogledalu i počela se smeškati. Tako se smirila - objasnio je otac djvojčica.

- Na kraju, otišli smo kući s obe naše devojčice - zaključio je.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.