ROĐENA PRVA BEBA SA DVE MAJKE! Začeta je u jednoj ženi, a rodila ju je druga! (VIDEO)
Blis i Ašli su se upisale u istoriju, Foto: Youtube printscreen/ABC news

istorijski podvig lekara

ROĐENA PRVA BEBA SA DVE MAJKE! Začeta je u jednoj ženi, a rodila ju je druga! (VIDEO)

Blis i Ašli dolaze iz Teksasa, a novu metode odlučile su da isprobaju jer su obe želele da budu uključene u trudnoću

Objavljeno:

Dve majke iz SAD-a na svet su donele zajedničko dete i tako ispisale deo medicinske istorije.

Ašli Kulter (29) rodile je sina kojeg je nosila zajedno sa svojom suprugom Blis Kulter (37).

Za sve je zaslužna najnovija metoda veštačke oplodnje "Effortless Reciprocical" koja je omogućila da se zametak nastao u Blis prebaci u Ašlinu maternicu gde se plod razvijao.

Žena je malog Stetsona rodila u junu. Beba je bila zdrava, a težila je 3,6 kilograma.

Blis i Ašli dolaze iz Teksasa, a novu metode odlučile su da isprobaju jer su obe želele da budu uključene u trudnoću, piše NY Post.

- Da smo išli samo na metodu s donorom sperme onda bi jedna od nas nosila dete i rodila ga, a druga bi ga praktički usvojila - kaže Ašli

Prijateljica im je stoga preporučila dr. Kati Dudi, specijalisticu za veštačku oplodnju u klinici u Teksasu koja je imala ideju u sve da uključi obe majke što se ženama odmah svidelo.

- Želela sam da budem majka otkad sebe znam- kaže Ašli na što Blis dodaje:

- Mene baš nije privlačila trudnoća sve dok se nisam zaljubila u Ašli. Tada sam shvatila da mogu imati vlastito dete bez da ga nosim u sebi do rođenja.

U avgustu 2017. lekari su u Blis stavili oplođenu jajnu ćeliju koja je u njenom cerviksu bila nekoliko dana dok se nije formirao embrion koji su kasnije stavili u maternicu Ašli. Čekali su 10 dana da se uvere kako je sve prošlo po planu:

- To je bilo najdužih 10 dana u našim životima. Niko pre nas tu metodu nije pokušao pa nismo bili sigurni je li učinkovita. Kad smo čuli dobre vesti, vrištala sam - kaže Ašli

Cela metoda nije zahtevala previše posla u laboratoriji zbog čega je bila i jeftinija. Trošak klasične metode veštačke oplodnje u SAD-u je 30.000 dolara, a ovo je koštalo upola manje.

Mali Stetson sada ima pet meseci. Iako nosi DNK samo od Blis, majke kažu da je, kad je reč o ličnosti, "pokupio" karakteristike od obe.

- Zaista smo blagoslovlene - rekla je Blis.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.