DOŽIVEO JE MOŽDANI UDAR, A ONDA MU SE DESILO ČUDO: Otkrio je da se u njemu probudio TALENAT koji ranije nije imao! (VIDEO)
Foto: Facebook printscreen

medicinsko čudo

DOŽIVEO JE MOŽDANI UDAR, A ONDA MU SE DESILO ČUDO: Otkrio je da se u njemu probudio TALENAT koji ranije nije imao! (VIDEO)

Ljudski mozak je čudesna mašina!

Objavljeno:

Vejn Šepard (47) mislio je da će mu život biti mnogo teži nakon što je doživeo moždani udar koji mu je "uništio" deo mozga za kreativnost - ali desilo se čudo!

Doktori ističu da, koliko god to paradoksalno bilo, kada se taj deo ošteti, čovek može kreativno "procvetati"

- Sećam se da sam se probudio u bolnici i imao jaku želju da nešto nacrtam - priseća Šepard, majstor koji je preživio moždani udar.

Vejn pre toga, kako i sam kaže, nije znao lepo da nacrta čak ni jednostavan oblik, a sad provodi 10 sati dnevno slikajući.

- Ni sam tada nisam znao što radim, osećao sam se opsednuto! Prvih tri dana u bolnici sam non-stop nešto crtkarao - ispričao je za The Sun.

Svoja dela prodaje u galerijama u Londonu, a za jednu dobije oko 400 funti. Najdraže slike koje je napravio su portret Davida Bouvija njegova verzija Mona Lise i pogled na London.

- Većinu vremena ne znam šta bih nacrtao, ali čim kist dotakne papir ili platno, slika jednostavno oživi - objasnio je.

Vejn je moždani udar pretrpeo 2016. godine kada je radio kao majstor u Univerzitetskoj bolnici Vips Kors. Sken mozga pokazao je da mu je bio prekinut dotok krvi u desnoj strani mozga, zbog čega se stvorilo mrtvo tkivo u području vezanom za kreativnost.

- Koliko god paradoksalno, šteta u području mozga za kreativnost ponekad omoguće osobi da mu kreativnost procveta - kazao je doktor David Aleksandar Diki.

Vejnova Mona Liza
Vejnova Mona Liza foto: Facebook printscreen

Vejnu su nakon toga dijagnostikovali rak na plućima, slezini i jetri. Doktori su mu dali samo godinu dana života.

- I dalje imam rak, ali slikanje mi je dalo svrhu - kazao je Vejn.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.