NIKADA NEĆU IMATI DECU: Sve zbog ovog što mi se desilo kad sam imala samo 13 GODINA!
Foto: Printscreen/ Facebook/ Keeley Witham

JEZIVO

NIKADA NEĆU IMATI DECU: Sve zbog ovog što mi se desilo kad sam imala samo 13 GODINA!

Rekli su joj kako je hipofiza prestala da proizvodi određene hormone

Objavljeno:

Bezbrižno detinjstvo danas 30-godišnje Kili Vitam iz Londona prekinuto je kada je imala 13. Počela je da ima neobjašnjive migrene, nagle promene raspoloženja, gojila se i gotovo svaki dan padala u nesvest. Bila je toliko umorna da je često znala da zaspi na kauču čim bi došla iz škole - nije se budila do sledećeg jutra.

Da bi shvatili što joj se događa trebale su tri godine, kada je imala 16. Prošla je mnoga ispitivanja i bila prisiljena da se testira na trudnoću devet puta, jer su lekari bili skroz zbunjeni.

Na zaprepašćenje i nje i roditelja, lekari su postavili dijagnozu - preuranjeni ulazak u menopauzu, i to ekstremno preuranjen. Verovatno je u menopauzu počela da ulazi brzo nakon što je s 11 godina dobila menstruaciju.

Da stvar bude još gora, saznala je kako nikada neće imati priliku da oseti kako je to imati sopstveno dete. Rekli su joj kako je hipofiza prestala da proizvodi određene hormone, tako da svoju decu neće moći da ima ni prirodno, niti potpomognutom oplodnjom.

- Dok sam odrastala kao jedno od četvoro dece, uvijek sam znala da jednog dana želim da se venčam i imam decu, psa i belu ogradu oko kuće, ali odjednom je sve to nestalo. To je bilo poražavajuće i jako me pogodilo. Čak i moja mama, koja je tada bila u 40-ima, bila je još deceniju daleko od menopauze - ispričala je Kili, a prenosi The Sun.

Lekari su joj prepisali hormonalnu terapiju, ali ubrzo je prestala da je uzima jer je, kao i njena majka, pod većim rizikom od bolesti srca i raka dojke.

Smatrala je kako je rizik u odnosu na prednosti hormonalne terapije prevelik.

Kaže kako će jednog dana pokušati da ostane trudna jajašcetom donatorke ili usvojiti dete i voleti ga kao svoje. Trenutno je sama, nije u vezi. Kaže da se jako razočarala kada je bivšem dečku rekla da ne može da ima decu.

- Rekla sam mu na drugom sastanku da ne mogu imati decu i zašto. Bila sam zaljubljena u njega. Rekao je da me voli, ali da ne može da nastavi naš odnos jer ne mogu da imam decu. Bilo je to nešto najgore što je moglo da mi se dogodi - prisetila se.

Godine života bez estrogena ostavile su trag i na njenom zdravlju, gustoća kostiju joj je niska, zbog čega su krhke i sklone lomovima.

Kili je među najmlađima koje su ušle u menopauzu u Velikoj Britaniji.

Najmlađi slučaj je Amanda Levis (30) iz Nuneatona u Velikoj Britaniji, kojoj se to dogodilo kada je imala svega 11 godina.

Lekari kažu kako u 90 odsto slučajeva uzrok takve dijagnoze ostane nepoznat.

- Poznati uzroci uključuju retke genetske abnormalnosti, autoimune uslove, radioterapiju i hemoterapiju za dečje ili ginekološke karcinome ili operaciju koja zahteva uklanjanje jajnika za druge ginekološke uslove - objašnjava dr Meri Gerval, potpredsednica Dejzi Netvork, jedine dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji koja podržava žene koje prerano ulaze u menopauzu.

- Kada žena doživi preuranjenu menopauzu, telo joj postaje iscrpljeno. To može da dovede do noćnog znojenja, vrućine, promene kože, umora i bolova u zglobovima - dodaje dr Gerval.

- Estrogen je potreban i za zdravlje kostiju i mišića. Ako su žene bez tog hormona 20 ili 30 godina ranije od prosečne dobi menopauze, a koja je 52 godine, to može dovesti do rane osteoporoze. Postoje, takođe, receptori u mozgu koji trebaju estrogen za optimalno zdravlje, zbog čega se žene u menopauzi žale na mentalni umor - pojašnjava ova lekarka.

Bonus video URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.