NEMOGUĆE JE UBITI GA: Ovog zatvorenika nikako nisu uspeli da dokrajče, a razlog je neverovatan!
Dojl Li Ham, Foto: Alabama department of corrections

varvarski zakoni

NEMOGUĆE JE UBITI GA: Ovog zatvorenika nikako nisu uspeli da dokrajče, a razlog je neverovatan!

Ipak, on je osećao ogromnu bol

Objavljeno:

Dojl Li Ham (61), koji je osuđen na smrtnu kaznu u Alabami, uspeo je da preživi samu egzekuciju.

Njegov advokat je naglasio da je Ham pretrpeo jaku bol dok su mu bezuspešno pokušali pronaći venu u koju bi uveli smrtonosnu injekciju. Tvrdi da su njegovog klijenta bezuspešno ubadali u prepone, zglobove te u donji dio noge. Hamu je zato smrt odložena.

Ham se borio s limfomom, a trebao je biti ubijen u četvrtak zbog ubisttva Patrika Kaninghema 1987. godine. Smaknuće je prekinuto u 23.30 sati jer je zaključeno da mu ne mogu naći venu i da se smaknuće neće moći izvršiti pre roka koji je bio do ponoći.

- Oni su bili kao mesari, moj klijent je trpeo strašnu bol. Od jula tvrdim da mog klijenta ne mogu ubiti injekcijom jer su mu vene jako oštećene zbog bitke s rakom, zbog hepatitisa i jer je ranije uzimao droge - rekao je Hamov advokat.

Ham je osuđen pre 31 godine jer je tokom oružane pljačke ubio Patrika Kaninghema koji je radio noćnu smenu u motelu. Ham je sve priznao policiji nakon što su dva njegova pomagača svedočila protiv njega u zamenu za manju kaznu.

Dženifer Elis, američka advokatica, je objasnila kako postoji mogućnost da se zatvorenika opet smakne, ako preživi prvo smaknuće.

- Država će tražiti pravo da opet provede smaknuće, a advikat će tvrditi da bi to bilo okrutno i neobično. Sve to može završiti na vrhovnom sudu koji onda odlučuje. Bez obzira na odluku suda, osoba ne može biti oslobođena. Ako sud odluči da sme živeti, smrtna kazna se preinači u doživotnu kaznu zatvora - kaže Elis.

Tako je Vili Fransis u Luizijani ubijen drugi put. Prvi pokušaj ubistva je bio 1946. godine. Električnu stolicu nisu spojili kako treba i on je preživio. Njegov advokat je tvrdio da bi drugi pokušaj ubistva bio izuzetno okrutan, ali vrhovni sud je odlučio suprotno. Fransis je smaknut naredne godine. Imao je samo 18 godina i gotovo sigurno nije bio kriv za ono što mu se stavljalo na teret.

Romel Brum je 2009. "preživeo" smaknuće u Ohaju. Više od dva sata pokušavali su mu naći venu, ali nisu uspeli. Guverner je na kraju otkazao smaknuće. Ali, vrhovni sud je 2016. odobrio drugi pokušaj egzekucije, 2020. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.