DETE IZ PAKLA! Devojčica (6) SILOVALA BRATA, htela da ZAKOLJE RODITELJE i monstrumski MUČILA PSA! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

da li je realno?

DETE IZ PAKLA! Devojčica (6) SILOVALA BRATA, htela da ZAKOLJE RODITELJE i monstrumski MUČILA PSA! (VIDEO)

Mislili su da je situacija ipak pod kontrolom kad im se izvinila i obećala da neće više da radi takve stvari

Objavljeno:

Bet Tomas postala je svetski poznata u dokumentarnom filmu "Dete besa" iz 1990. godine, kada je, tada kao šestogodišnjakinja, hladnokrvno priznala da je htela nožem da zakolje svoje usvojitelje i mlađeg brata s kojim je usvojena.

Tada se možda činilo da za ovu devojčicu s teškim poremećajem ličnosti nema nade, ali Tomas je u međuvremenu doživela neverovatan oporavak - pošto je diplomirala i sa ženom koja je usvojila napisala knjigu o svom poremećaju, sada i sama radi kao medicinska sestra s decom koja su u sličnom stanju, piše The Sun.

Tomas je prošla vrlo težak put: njeni usvojitelji znali su da nešto nije u redu s njom kad je ova, na prvi pogled draga i mirna devojčica, iz čista mira ubila čitavo gnezdo tek izleglih ptića i napala svog brata dok je spavao.

Mislili su da je situacija ipak pod kontrolom kad im se izvinila i obećala da neće više da radi takve stvari. Ali stanje se posle toga samo pogoršalo.

Bet je uskoro pokušala da ubije svog mlađeg brata Džonija i to na način da je htela glavu da mu razbije o beton. Džoni je završio u bolnici, a njeni majka i otac su odmah kontaktirali usvojiteljsku agenciju kako bi utvrdili šta se događalo s njihovom devojčicom pre usvojenja. Rečeno im je da se radi o poverljivim podacima, ali i preporučeno da odu s Bet specijalizovanom dečjem psihijatru.

Od rođenja pa do skoro druge godine bila seksualno zlostavljana

Bet i Džoni su, ispostavilo se, predani socijalnoj službi i poslati na usvajanje jer su ih njihovi biološki roditelji ekstremno zanemarivali - ali i mnogo gore od toga. Njihov otac je seksualno zlostavljao Bet otkad je bila beba pa do 19 meseci starosti. Njihova majka umrla je kad je Bet napunila godinu dana.

foto: Printscreen

Posle terapije kod niza psihijatara, utvrđeno je da je ono što se činilo kao psihopatski poremećaj ličnosti ustvari slabije poznati reaktivni poremećaj vezanja (Reactive attachment disorder - RAD), retki, ali vrlo ozbiljni poremećaj do kog dolazi kod male dece koja ne mogu da se povežu sa svojim hraniteljima i braćom i sestrama pošto su bila teško zlostavljana, obično seksualno. RAD se najčešće javlja upravo kod usvojene dece.

U razgovoru sa psihijatrom Bet je priznala da je sama isto tako seksualno zlostavljala svog brata, mučila porodičnog psa, razvalila dečju sobu, samopovređivala se i verovatno najšokantnije od svega, ukrala noževe iz mašine za sudove i sakrila ih. Kada ju je psihijatar pitao šta je htela da uradi s noževima, bez vidljivih emocija je odgovorila: "Da ubijem Džonija, mamu i tatu s njima."

Takođe je priznala da je roditelji noću zaključavaju u sobi kako ih ne bi usmrtila na spavanju.

Napisala knjigu o svemu kroz šta je prošla

Porodica Tomas je, naravno, bila očajna. Psihijatri nisu uspevali u svojim pokušajima razvijanja empatije kod Bet, stoga im se predlog terapeuta Konela Votkinsa da uzme Bet kod sebe kući i sprovodi s njom terapiju intenzivne modifikacije ponašanja, poznatu i kao terapiju povezivanja, učinio kao zadnja nada. Pristali su, a Votkins je prionuo na posao.

Postavio je Bet stroge zabrane: morala je da pita za dozvolu za sve što je radila, a i dalje je noću bila zaključana u sobi.

Bet je za samo godinu dana postigla značajan napredak: prestala je da se samopovređuje, razvila je empatiju i pokazala je iskreno žaljenje zbog onoga što je uradila svom bratu.

Bet je u međuvremenu napisala knjigu nazvanu "More Than a Thread of Hope" s pomajkom Nensi i osnovala firmu "Families By Design" koja se bavi podrškom roditeljima s decom koja pate od RAD-a. Na njihovoj stranici navodi se da je Bet odrasla i da "više nije besno dete, već nagrađivana medicinska sestra i zadivljujući govornik".

(Espreso.co.rs/The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.