STVARAN JE I PO NJEMU JE NASTAO čuveni Psiho! Leševima ukrašavao svoj dom i Hičkoka inspirisao da napravi jedan od najboljih filmova u istoriji! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Zločinački umovi

STVARAN JE I PO NJEMU JE NASTAO čuveni Psiho! Leševima ukrašavao svoj dom i Hičkoka inspirisao da napravi jedan od najboljih filmova u istoriji! (FOTO)

Lik Normana Bejtsa iz filma "Psiho" deluje toliko monstruozno kao da je zasigurno izmišljen, međutim, psihopata koji je poslužio kao inspiracija za lik zaista je postojao

Objavljeno: 23:07h

Osim što je proglašen najboljim psihološkim trilerom svih vremena, Hičkokov klasik "Psiho" iz 1960. godine je zaista odličan filmski prikaz psihopatije.

Glavni lik u filmu, Norman Bejts, čiju ulogu tumači Entoni Perkins, je muškarac čija je psiha toliko istraumatizovana od strane njegove posesivne i manipulativne majke. Čak i nakon njene smrti, ona nastavlja da živi u Bejtsovom umu kroz zastrašujuću psihozu - njena zlokobna prisutnost u obliku leša sprečila je Bejtsa da razvije bilo kakav značajan odnos s bilo kojom ženom u svom životu.

Psiho se kao film temelji na istoimenom romanu autora Roberta Bloka, a iako se lik Normana Bejtsa čini preteranim da bi zaista postojao, njegova ličnost se zapravo temelji na ubici i pljačkašu grobova iz Vinskonsona, Edu Gejnu.

foto: Printscreen Youtube

LJUDI, OVO VIŠE NIJE ŠALA: Severna Koreja lansirala novu raketu! (FOTO)

Gejn je počinio teške zločine u svom rodnom gradu Plejnfildu s čime je zaradio nadimak "ludi mesar". Tokom deset godina, Gejn je ubio dve žene i iskopao na desetine leševa iz lokalnih groblja, te je svoj dom ukrasio skeletima i kožama mrtvaca.

Punih 11 godina nakon što je uhapšen, 1968. godine, Gejn je proglašen krivim, ali i legalno ludim, pa je osuđen na lečenje u psihijatrijskoj ustanovi. Preminuo je u Mendota Institutu za psihički poremećene osobe 1984, u 77. godini.

foto: Printscreen Youtube

MOĆ ILI BLAMAŽA? U vili gde spava sa porodicom, noćenje je 15.000 evra, a OBAMA NEĆE DA PLATI! (VIDEO)

foto: Print Screen Youtube

Životne okolnosti Normana Bejtsa neodoljivo podsećaju na one Eda Gejna. Obojica su bili usamljene ubice u izolovanim ruralnim mestima i obojica su počinili teške zločine nakon smrti dominantnih majki. Još jedna stvar koja ih veže je ta morbidna opsesija prema majkama - obojica su jednu odvojenu prostoriju u domu pretvorili u svojevrstan hram u kom su im odavali počast. Takođe su i jedan i drugi imali fetiš nošenja ženske odeće.

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE: Gotovo je, idemo protiv terorista, SRAVNIĆEMO IH SA ZEMLJOM!

Ipak, za razliku od Bejtsa, Gejn se ipak ne smatra serijskim ubicom jer je osuđen za "samo" dva ubistva, dok se njegovi ostali zločini ograničavaju na skvrnjavanje grobova. S druge strane, lik Normana Bejtsa navodno je imao oko 20 žrtava, a iako fiktivan, zahvaljujući Hičkokovom remek-delu, postao je znatno poznatiji nego njegov stvarni prethodnik.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.