Nemačka usvojila zakon: Samovozeći automobili mogu na puteve!
Foto: Fonetap

revolucija vožnje

Nemačka usvojila zakon: Samovozeći automobili mogu na puteve!

Zakon zahteva ugradnju crne kutije, koja će snimati celu vožnju i beležiti da li je vozač bio zadužen za komande tokom celog puta ili ne
Objavljeno: 12.05.2017. 14:40h

Nemačka, domovina nekih od najvećih automobilskih kompanija, usvojila je zakon po kome će na nemačkim putevima od sada moći da voze i takozvana autonomna vozila ili vozila bez vozača, za sada za potrebe testiranja.

Gornji dom nemačkog parlamenta je usvojio zakon koji se postavljaju uslovi po kojima ovakva vozila mogu da izađu na nemačke puteve. Prema novom zakonu, vozač mora da sedi za upravljačem u svakom trenutku, spreman da preuzme kontrolu ukoliko se ukaže potreba.

Automobil budućnosti: Tesla Model X se sam odvezao na posao! (VIDEO)

Crna kutija u svakom vozilu

Novim zakonom ova vozila biće testirana na putevima u situacijama kada će vozači moći da skinu ruke sa upravljača i skrenu pogled sa puta da bi proverili elektronsku poštu ili internet dok vozilo upravlja ili se zaustavlja samo, odnosno automatski.

Pored toga, zakon zahteva ugradnju crne kutije, koja će snimati celu vožnju i beležiti da li je vozač bio zadužen za komande tokom celog puta ili ne. To će biti od posebnog značaja za utvrđivanje krivice u eventualnim nesrećama i udesima.

Vozač će biti odgovoran za deo udesa, a za deo proizvođač

Vozač će snositi odgovornost za udese koji su se dogodili dok je on upravljao vozilom, ali ako se radilo o automatskom upravljanju ili o greški sistema, odgovoran je proizvođač.

foto: Fonetap

Zakon će biti revidiran u naredne dve godine u skladu sa tehnološkim razvojem, a ključna tačka biće zaštita i upotreba podataka prikupljenih tokom vožnji, na čemu će se još raditi.

Najveća revolucija u saobraćaju još od izuma automobila

Kompanije širom sveta rade na razvoju prototipova autonomnih vozila, ali ne očekuje se da će ta vozila doći na tržište prije 2020. godine.

Svi nemački proizvođači, uključujući Folksvagen, Dajmler i BMW ulažu mnogo novca u ovu tehnologiju, za koju je nemački ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint rekao da predstavlja najveću revoluciju u saobraćaju od izuma automobila.

(Espreso.rs / Srna)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media