DA LI JE JEFTINIJE VOZITI BENZINCE I DIZELAŠE ILI ELEKTRIČNE AUTOMOBILE? Ovo je DETALJNA RAČUNICA, procenite SAMI
Električni automobili, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

PROVERITE

DA LI JE JEFTINIJE VOZITI BENZINCE I DIZELAŠE ILI ELEKTRIČNE AUTOMOBILE? Ovo je DETALJNA RAČUNICA, procenite SAMI

Mobility Guide 2023 su pokrenule firme Leaseplan i ALD Automotive te su u svom istraživanju došle do zanimljivih rezultat

Objavljeno:

U nabavci su električni automobili uglavnom skuplji od benzinaca i dizelaša. Mada, s popustima i subvencijama ta cena može da se izjednaći ili čak prevagne u korist električnih automobila. Ali ovde su tema ukupni troškovi vlasništva električnih automobila. Da li je jeftinije voziti na struju ili s motorima s unutrašnjim sagorevanjem (benzinci, dizelaši, hibridi i plug-in hibridi)?

Mobility Guide 2023 su pokrenule firme Leaseplan i ALD Automotive te su u svom istraživanju došle do zanimljivih rezultata. Dakle, u Nemačkoj kilometar s električnim automobilom košta 43 centa, dok s motorom s unutrašnjim sagorevanjem u proseku košta 44 centa. U obzir se uzimaju nabavna cena, troškovi energije i porezi. Troškovi održavanja i popravki su takođe obično niži.

U Italiji, Španiji i Švedskoj s električnim automobilom se takođe može uštedeti oko 1 cent po kilometru. Najveću prednost električni automobili imaju u Belgiji i Austriji s po 5 centi po kilometru. U Holandiji i Velikoj Britaniji motori s unutrašnjim sagorevanjem i električni automobili su izjednačeni. Osnova je četvorogodišnje vlasništvo i 120.000 kilometara ukupne kilometraže. Troškovna prednost u Nemačkoj bi dakle bila 1200 evra, navodi Revija HAK.

Električni automobili, Tesla
Električni automobili, Teslafoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rezultati studije nisu svugde u Evropi tako pozitivni za električne automobile. U Hrvatskoj je odnos 46 centi prema 41 centu. Isto tako, u Bugarskoj (78 centi prema 55 centi), Rumuniji (43 centi prema 28 centi), Češkoj (34 centi prema 30 centi) i Mađarskoj (37 centi u odnosu na 31 cent) i dalje je jeftinije voziti motor s unutrašnjim sagorevanjem.

U svetu je slično, šaroliko je. Na primer, električni automobil u Indiji (20 centi u odnosu na 22 centa) i Japanu (18 centi u odnosu na 21 cent) ima veću isplativost. U Brazilu (48 centi prema 24 centa) i SAD-u (31 cent prema 22 centa) jeftinije je voziti automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. U Kanadi je izjednačano, 27 centi po kilometru.

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

(Espreso/ Telegraf/ N.M./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.