OTKRIVENO DA LI JE POJAS U KOLIMA BEZBEDAN ZA TRUDNICE: Stručnjaci pokazali da je JEDNO sigurno, OBRATITE PAŽNJU!
Trudnica, ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

važno!

OTKRIVENO DA LI JE POJAS U KOLIMA BEZBEDAN ZA TRUDNICE: Stručnjaci pokazali da je JEDNO sigurno, OBRATITE PAŽNJU!

Tojotin tim otkrio je da li su pojasevi u automobilima bezbedni za trudnice

Objavljeno:

Tojotin tim, sastavljen od četiri žene i jednog muškarca, utvrdio je krajem 2022. godine da se trudnice ne osećaju uvek sigurnima kada koriste sigurnosne pojaseve u automobilima, zbog toga što oni drugačije prianjaju na njihova tela. Odlučili su proveriti može li se to promeniti.

"Iznenadila me pogrešna percepcija da sigurnosni pojasevi nisu sigurni za trudnice", rekla je Džuliana Said, inženjerka dizajna karoserije u Toyota Motor North America (TMNA) R&D.

"Neki su ih čak izbegavali da ih koriste. Ideja je bila da pokažemo da su pojasevi sigurni i da istražimo mogućnosti za daljnja poboljšanja", dodala je.

Pojas u kolima
Pojas u kolimafoto: Profimedia

Kada su Said i njene kolege počele razmatrati problem, naišli su na neočekivane izazove. Bilo je ograničenih istraživanja o učinkovitosti sigurnosnih pojaseva kod trudnica ili njihovih beba. Dodatno, tržište je bilo prepuno neproverenih sigurnosnih uređaja.

Ali najveći izazov koji treba promeniti rašireno (i pogrešno) uverenje među trudnicama i njihovim porodicama da sigurnosni pojasevi nisu sigurni za fetus tokom sudara. To je uverenje toliko uvreženo da neke trudnice voze bez pojasa.

Prava istina je da su današnji sigurnosni pojasevi sigurni za trudnice. Kada se pravilno vežu, statistike pokazuju da su trudnice s pojasom mnogo sigurnije u sudaru od onih koje ga nisu vezale. Ali razvila se lažna priča da oni mogu povrediti nerođenu decu u nesrećama.

Automobil
Automobilfoto: Aleksey Odintsov / Alamy / Alamy / Profimedia

Said i njen tim počeli su sarađivati s firmom Collaborative Safety Research Center (CSRC) u Ann Arboru, u Mičigenu. CSRC je sklopio ugovor sa Univerzitetom Britanske Kolumbije koje ima pristup specijalizovanom stroju za magnetsku rezonancu, dizajniranom za mapiranje anatomija svih vrsta oblika tela u sedećem položaju. Vođa istraživanja u CSRC-u, Džejson Halman, krenuo je sa svojim timom osmišljavati buduće dizajne.

"Sigurnosne pojaseve dizajniramo pomoću standardizovanih lutki i procesa. Ne postoji standardizovana lutka za trudnice, niti su dostupni standardizovani alati posebno za procenu sigurnosti trudnica. Stoga industrija nema jasno razumevanje kako bi budući sigurnosni pojasevi mogli bolje da zaštite trudnice ili fetuse tokom sudara", pojasnio je Halman.

CSRC će izraditi kompjuterizovani, trodimenzionalni model trudnih tela, i to ne samo jedno telo, već više njih u raznim fazama trudnoće. Uz bolje informacije u budućnosti, do kojih će se dolaziti, primera radi, pomoću virtualnih trudnih lutaka za testiranje sudara, istraživači će moći donositi bolje zaključke.

Bonus video:

00:07

Čudno vozilo protutnjalo centrom Beograda

(Espreso/ Index.hr/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.