ZNATE LI ŠTA ZNAČI OVAJ SAOBRAĆAJNI ZNAK? Dobro ga POGLEDAJTE, ako prekoračite BRZINU - desiće se OVO (VIDEO)
Saobraćajni znak, Foto: Printscreen/Youtube/WELT

obratite pažnju

ZNATE LI ŠTA ZNAČI OVAJ SAOBRAĆAJNI ZNAK? Dobro ga POGLEDAJTE, ako prekoračite BRZINU - desiće se OVO (VIDEO)

Nema ga kod nas, ali se može videti u zemljama kao što su Nemačka, Danska, Švedska, Norveška...

Objavljeno:

Nećete ga naći na našim putevima, ali u mnogim delovima Evrope – hoćete. Koja je funkcija ovog znaka? On upozorava na novu vrstu usporivača saobraćaja na putu.

Ovi novi "ležeći policajci" počeli su da se šire severnom Evropom, a poslednja država koja ih je uvela je Danska.

Ovakve barijere takođe postoje u Švedskoj, Norveškoj, Nemačkoj... Komplet švedske kompanije Edeva sastoji se od kamere za nadzor i aktivne saobraćajne barijere.

Svi vozači koji voze u okvirima ograničenja brzine neće ni osetiti barijeru jer će ona ostati u visini (nivou) kolovoza. Međutim, ako je vozač prekoračio dozvoljenu brzonu, barijera će se spustiti za nekoliko centimetara i kada automobil pređe preko nje, osetiće udar.

Tako se "kažnjavaju" samo vozači koji voze brže nego što je dozvoljeno, a svi ostali će preći barijeru bez posledica – odnosno ogibljenje automobila neće biti izloženo stalnim udarima i neće trpeti, a putnici u vozilu neće osetiti neprijatnost prilikom prelaska preko prepreke.

Naravno, pre same prepreke postavljen je pomenuti znak upozorenja na putu.

U kompaniji Edeva kažu da su nezavisne procene pokazale da sistem smanjuje buku, poboljšava protok saobraćaja i smanjuje brzinu na oko 4 km/h od postavljenog ograničenja brzine.

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

(Espreso/ Revijahak.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.