ČUVENI AUTOMOBILSKI GIGANT U NEMAČKOJ PRED STEČAJEM: Skoro 3.000 radnika završilo na ulici
Katanac, Foto: Nebojša Mandić

posrnula ekonomija

ČUVENI AUTOMOBILSKI GIGANT U NEMAČKOJ PRED STEČAJEM: Skoro 3.000 radnika završilo na ulici

Čuveni automobilski gigant gasi fabriku u Nemačkoj

Objavljeno: 11:33h

Nakon 15 meseci nade i straha stigla je loša vest da nije pronađen novi investitor za Fordovu fabriku u Sarluju. Mogući kupac, poznati proizvođač automobila, odustao je prošle nedelje, pišu nemački mediji.

To znači da od danas više neće biti posla za 2.850 od ukupno 4.500 zaposlenih u fabrici. Nemački mediji navode da Ford želi i dalje da angažuje najviše 1.000 radnika.

Direktor Fordove fabrike Martin Sander navodi da kompanija želi da pregovara o socijalnom planu za zaposlene dok se sindikati još nisu zvanično oglasili nakon šokantne vesti.

Radnici fabrike i više od 1.000 dobavljača u Sarluju nalaze se već duže vreme u neizvesnoj situaciji. Najozbiljniji kandidat za preuzimanje fabrike bio je navodno kineski proizvođač automobila BYD. Kineski proizvođač automobila Čeri takođe je tražio lokaciju u Evropi.

Neimenovani investitor prekinuo pregovore

Vest da je neimenovani investitor prekinuo pregovore saopštena je na sastanku radnika na kome je takođe bio prisutan ministar privrede Jirgen Barke. Uprava fabrike, međutim, tvrdi da će uskoro ponovo razgovarati s investitorom.

radnik, siromaštvo, novčanik
foto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

Ford je krajem juna objavio da pregovara s poznatim investitorom i da je potpisan memorandum o namerama za preuzimanje fabrike u Sarluju. Tada je obećano da bi obavezujući sporazum trebalo da bude na snazi ​​do početka oktobra.

- Intenzivno smo pregovarali u raznim sektorima i na sto smo stavili paket vredan trocifreni milionski iznos. Država je uspela da dogovoriti ključne tačke deoničarskog sporazuma o zajedničkom ulaganju sa investitorom i drugim partnerima - rekao je ministar Barke.

Preuzimanje fabrike bilo teško izvodljivo

Ali ni to nije bilo dovoljno za ovu fabriku automobila. Sada je državna vlast ostala praznih ruku.

- Uložićemo sve napore da nastavimo da stvaramo dobro plaćena industrijska radna mesta i radna mesta u budućim sektorima u Sarluju - obećao je ministar Barke.

Automehaničar, Automobil, auto, kola
foto: Profimedia

Centar za automobilska istraživanja CAR u Duizburgu ranije je upozoravao na nepovoljan razvoj događaja:

- Preuzimanje postojeće fabričke infrastrukture s postojećom automatizacijom je naravno vrlo teško i to pogotovo ako se radi o starijoj fabrici - navodi CAR.

Sve to su loše vesti za radnike Forda u Nemačkoj.

Nemački medij i navode da će se "fokus" u Sarluju proizvoditi do 2025. godine.

Nemačka automobilska industrija nalazi se u velikoj krizi. Nedavno je stigla i vest da Folksvagen na dve nedelje gasi proizvodnju električnih vozila u fabrikama u Cvikauu i Duizburgu.

Bonus video:

00:55

Gori fabrika Celex, vatrogasci nadljuski gase požar

(Espreso/ Feniks magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.