ČEŠKI MILIJARDER SE BAHATIO NA ULICI, VOZIO 400 NA SAT: Hvalio se LUDOM VOŽNJOM, a prošao NEKAŽNJENO (VIDEO)
Foto: PrintScreen/ YouTube/ Radim Passer

brzina

ČEŠKI MILIJARDER SE BAHATIO NA ULICI, VOZIO 400 NA SAT: Hvalio se LUDOM VOŽNJOM, a prošao NEKAŽNJENO (VIDEO)

Snimak iz januara pogledan je vipe od 11 miliona puta

Objavljeno:

Češki poslovni magnat Radim Paser postao je viralan u januaru kada je podelio snimak sebe kako vozi 414 kilometara na sat (257 mph). Snimak je od tada pregledan više od 11 miliona puta.

Video je postavljen na Paserov Jutjub kanal, koji je ispunjen snimcima biznismena kako testira maksimalnu brzinu sportskih automobila kao što su "lamborgini" i "porše" na nemačkom sistemu autoputeva, Autobanu.

Na snimku iz vozila, multimilionerPaser se vidi kako vozi "bugati hiron" na autoputu između Berlina i Hanovera i postiže maksimalnu brzinu od 414 km na sat. Vožnja ovako velikim brzinama nije protivzakonita jer određene deonice autoputa nemaju ograničenje brzine.

Ali nemačka vlada je prekorila Pasera ​​zbog njegovih postupaka.

U januarskom saopštenju za štampu, nemačko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da „odbacuje svako ponašanje u drumskom saobraćaju koje dovodi ili može dovesti do ugrožavanja učesnika u saobraćaju“.

- Svi učesnici u saobraćaju moraju da se pridržavaju pravila drumskog saobraćaja - dodaje se, pozivajući se na prvu klauzulu nemačkog zakona o drumskom saobraćaju, koja kaže da „svako ko učestvuje u saobraćaju mora da se ponaša tako da nijedna druga osoba ne bude povređena, da ne ugrožava ili ometa ili stvara neprijatnosti više nego što je to neizbežno u datim okolnostima.”

Ali posle meseci kontroverze, nemački pravosudni sistem odlučio je da ne podnese tužbu protiv Pasera.

Delić vožnje
Delić vožnjefoto: PrintScreen/ YouTube/ Radim Passer

Prema novinskoj agenciji DPA, nemački tužioci su pregledali snimke i zaključili da Paser nije prekršio zakon jer je „odabrao najbolje vreme i uslove“ za izvođenje vratolomije.

U opisu na Jutjubu, sam Passr je branio vožnju navodeći da je sprovedena bezbedno. On je rekao: „Deonica A2 je bila sa tri trake, 10 km pravolinijska, sa blagim spuštanjem u sredini, tako da je bila vidljivost na celoj deonici. Bezbednost je bila prioritet, tako da su okolnosti morale biti bezbedne.

Bonus video:

01:30

PREVRNUO SE AUTOMOBIL U BEOGRADU NA VODI: Dvojica mladića teško povređena

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.