40% VOZAČA NE PROLAZI OVAJ TEST IZ PRVOG PUTA: Da li biste vi ZNALI da ODGOVORITE na ova PITANJA? (FOTO)
Saobraćajna policija, Foto: Emilija Jovanović

test

40% VOZAČA NE PROLAZI OVAJ TEST IZ PRVOG PUTA: Da li biste vi ZNALI da ODGOVORITE na ova PITANJA? (FOTO)

Test se sastoji od lekarskog pregleda, intervjua sa psihologom, testa reakcije i koncentracije, kao i upitnika

Objavljeno:

Medicinsko-psihološki pregled, popularno nazvan "Idiotentest", očekuje sve nemačke vozače koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje pod uticajem alkohola, droga ili nakupljanja previše kaznenih bodova. U tom slučaju, nemački zakonodavci smatraju da je vreme da prođete kroz detaljan pregled i da položite test koji će ocenjivati vaše psiho-fizičke sposobnosti za vožnju automobila.

Uobičajeno, oko 80.000 vozača godišnje je prinuđeno da ide na „Idiotentest“, a 40 odsto vozača u Nemačkoj ne prolazi iz prvog puta i mora ponovo da pokuša.

Test se sastoji od lekarskog pregleda, intervjua sa psihologom, testa reakcije i koncentracije, kao i upitnika. Cena može biti visoka, čak do 1.500 evra, ako se radi o teškom prekršiocu u saobraćaju ili teškim prekršajima sa alkoholom i drogama, i ako se koriste individualne konsultacije sa ovlašćenim psihologom. Cena može biti smanjena ako prekršilac učestvuje u grupnim psihološkim seansama.

Koja su tipična pitanja za Idiotentest? Evo nekih od njih:

„Koliko dugo imate vozačku dozvolu?“

„Kako ocenjujete sebe kao vozača?“

„Kako ste reagovali na prve opomene i kazne?“

„Koje su vaše današnje odluke i šta se razlikuje u odnosu na ranije?“

„Šta za vas znači vozačka dozvola?“

Svrha pitanja „Idiotentesta“ je da otkrije da li osoba priznaje da je u prošlosti napravila greške i naučila iz njih. Takođe, treba utvrditi da li se može očekivati neprikladno ponašanje u budućnosti ili će prevladati osećaj odgovornosti. Kako piše Revija HAK, ideja nije samo da se vidi da li vozač zna saobraćajna pravila, već da se procene njegovi stavovi prema vožnji i da li je naučio nešto iz svojih prekršaja.

Bonus video:

02:19

Novine Zakona o ličnim kartama

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.