PET SAVRŠENIH MODELA ZA GRADSKU VOŽNJU: Ukoliko ste u potrazi za PRAKTIČNIM automobilom, na PRAVOM STE MESTU!
Reno, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

PET SAVRŠENIH MODELA ZA GRADSKU VOŽNJU: Ukoliko ste u potrazi za PRAKTIČNIM automobilom, na PRAVOM STE MESTU!

Dobri gradski automobili moraju biti mali i praktični, jer su to karakteristike koje olakšavaju kretanje kroz urbane džungle.

Objavljeno:

Uske ulice, gužve u saobraćaju, kreni stani vožnja i mala parking mesta samo su neke od karakteristika gradske vožnje koje velike pikap kamione, karavane i terence čine potpunim autsajderima u ovoj priči. Dobri gradski automobili moraju biti mali i praktični, jer su to karakteristike koje olakšavaju kretanje kroz urbane džungle.

Osim u veličini, njihova prednost je i u motorima koji su posebno dizajnirani da voze bez previše napora pri nižim brzinama i koji troše manje goriva od većih automobila. Takođe, manja vozila su efikasnija, odnosno emituju manje štetnih emisija ugljen-dioksida, zbog čega su, na primer, jeftinija kada su u pitanju osiguranje i putarina. Izdvojili smo pet modela kao odlične opcije za gradsku vožnju.

1. Mini Cooper Mini Cooper, koji je u vlasništvu BMV-a, jedan je od najpopularnijih malih automobila sa prepoznatljivim retro dizajnom. Ali ova vrsta modela nije privlačna samo spolja - unutrašnjost je takođe prilično šarmantna. Kao kombinacija retro stila i tehnologije, Mini Cooper ima odličan bezbednosni i infotainment sistem i vrhunski komfor. Dolazi sa troje ili petoro vrata, od kojih su obe verzije pomalo skučene, ali praktične. U stvari, prednja sedišta nude široke mogućnosti podešavanja, sa dovoljno prostora čak i za nešto više ljude.

BMW
foto: Profimedia

Mini odlično „nosi“ autoputeve i veće udaljenosti, ali je definitivno najbolji za gradsku vožnju zahvaljujući svojim dimenzijama i osetljivim kontrolama. Iako je preglednost vozača otežana uskim vetrobranom i malim zadnjim staklom, postoje zadnji parking senzori koji spasavaju dan i olakšavaju parkiranje, zaključuje britanska prodaja automobila, kupovina i pregled na sajtu.

2. Ford Fiesta Ford Fiesta je praktično i pristupačno vozilo za svakodnevnu upotrebu i jedan od najpopularnijih malih gradskih automobila. Lakoća upravljanja na krivudavim gradskim ulicama, dobro prianjanje, veoma dobro zaustavljanje i startovanje u saobraćaju su njegovi aduti. Pored toga, dobra preglednost, snažan i ekonomičan motor i uglađen šestostepeni menjač čine kretanje gradom lakšim i udobnijim od nekih konkurentskih vozila.

Iako je ovaj model napred dovoljno prostran, pozadi je, nažalost, malo skučen, a ni u prtljažniku nema mnogo mesta. Takođe treba napomenuti da je automobil veoma stabilan pri velikim brzinama, a motor radi jednako tiho kao u gradskoj vožnji.

3. Volksvagen Polo Polo je jedan od najpouzdanijih gradskih automobila. Ovaj model karakteriše visok nivo udobnosti, ekonomičnost, relativno veliki prtljažni prostor i pristojan dizajn enterijera. Folksvagen Polo je iznenađujuće prostran, zadnje sedište je dovoljno udobno za dve odrasle osobe. Po mnogo čemu deluje kao automobil koji je iznad svoje klase i na nivou više klase. Lako se upravlja, pruža dobru vidljivost, a veliko zadnje vetrobransko staklo olakšava parkiranje.

Volksvagen
foto: AP

4. Smart FourFour Reč je o modelu automobila koji se veoma lako vozi po gradu, a njegovo održavanje nije preskupo. Neke od njegovih prednosti su veličina i funki dizajn dostupan u čak 40 boja. Iako je mali – i zaista zgodan kada treba da nađete parking u gradu – ima petoro vrata, a zadnja sedišta i suvozač se mogu preklopiti da bi dobili 2,2 metra ravnog tovarnog prostora. A s obzirom na to da ima mali prtljažnik, odlično je rešenje kada postoji potreba za transportom većeg tereta.

Ovaj model ima nešto manji prtljažnik jer se motor nalazi ispod poda gepeka, ali zbog toga nema potrebe za dugačkom haubom koja bi otežavala parkiranje. Takođe omogućava lakše okretanje prednjih točkova, što čini automobil veoma lakim za manevrisanje i čak može da se okreće u polukrugu u prostoru. Takođe je zanimljivo da je Smart ForFour bezbedniji od bilo kog automobila svoje veličine ikada i dolazi sa puno dodatne opreme. Međutim, loša strana je što teži da naginje telo u krivinama i osetljiva je na bočni vetar.

5. Renault Zoe Čak i činjenica da je Renault Zoe električni čini ga jednim od najboljih malih automobila za gradsku vožnju. Odličan je za probijanje u saobraćajnom špicu jer zahvaljujući velikim prozorima vozač ima odličnu vidljivost. Zoe se standardno isporučuje i sa upozorenjem na mrtvi ugao i sa upozorenjem za pešake pri maloj brzini, što je, složiće se mnogi gradski vozači, izuzetno korisno imati u saobraćaju. Ubrzava bez previše napora, tako da nećete imati problema da prelazite raskrsnice ili pretičete kamione, ali na autoputu nije naročito dobar – prilično je bučan.

Punjenje kod kuće može da potraje i do devet sati, a brzi punjač u gradu od 22 kV smanjiće to vreme na do tri sata. Sa potpuno napunjenim baterijama Renault Zoe može da pređe skoro 390 kilometara. U svakom slučaju, povoljna cena ovog vozila i relativno niski troškovi rada, kao i najnovija tehnologija, svrstavaju Renault Zoe među neke od najboljih gradskih automobila.

(Espreso/24sata.hr/4ContentHaus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.