PUTIN JE OVO URADIO PRVI PUT ZA 20 GODINA: Da li je Rusija u opasnosti?
Vladimir Putin najavio je da će Rusija smanjiti proračun na manje od 3% bruto domaćeg proizvoda, Foto: AP

Ruska vojska

PUTIN JE OVO URADIO PRVI PUT ZA 20 GODINA: Da li je Rusija u opasnosti?

Rusija i dalje mora pokazivati da je velika sila. To radi operacijama u Siriji ili mornaričkim vježbama u Atlantiku

Objavljeno:

Ruski vojni budžet pao je prošle godine i to gotovo za petinu, po prvi put u skoro dve decenije, javlja Reuters. Analitičari pretpostavljaju da će stezanje kaiša uticati i na buduće ruske vojne aktivnosti.

Rusi već godinama nižu vojne uspehe, od Ukrajine do Sirije. Analiza Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) pokazuje da je, na globalnoj razini, ulaganje u vojsku poraslo, ali rusko je palo gotovo 20% na 66,3 milijarde dolara.

Prvi je to zabeleženi pad još od 1998. godine i ekonomske krize toliko duboke da Rusija nije mogla plaćati svoje domaće kredite. Iduće godine je Vladimir Putin preuzeo vlast u državi. Na temelju planova budžeta do 2020. godine, stariji analitičar u SIPRI-ju Siemon Wezeman, očekuje da će izdvajanja za vojsku ostati jednaka ili čak blago pasti.

- Očigledno će imati direktan uticaj na nabavku i operacije. To je najlakše srezati - kazao je Wezeman za Reuters. Rusija je tako pala na četvrto mesto u svetu prema potrošnji na oružje, nakon što ih je pretekla Saudijska Arabija.

- Rusija definitivno ima osećaj da i dalje moraju pokazivati da su velika sila, a to rade operacijama u Siriji ili mornaričkim vežbama u Atlantiku - uvjeren je Wezeman. Finansije ruske države su i dalje na klimavim nogama nakon dve godine teške krize pod uticajem zapadnih sankcija i pada cene nafte.

Vladimir Putin najavio je da će Rusija smanjiti budžet na manje od 3% bruto domaćeg proizvoda. SAD ostaje daleko najveći vojni potrošač i za odbranu izdvajaju više nego sledećih sedam država na popisu.

Bonus Video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.