VODEĆI AUSTRALISJKI ADVOKAT: Presuda Novaku je politička odluka i IZUZETNO OPASAN PRESEDAN!
Greg Burns/Novak Đoković, Foto: Printscreen/YouTube/WorldApaRT, Profimedia

ubili slobodu mišljenja

VODEĆI AUSTRALISJKI ADVOKAT: Presuda Novaku je politička odluka i IZUZETNO OPASAN PRESEDAN!

Ako se ministru i vladi neko jednostavno ne sviđa, može da ga deportuje iz Australije

Objavljeno:

Greg Burns, advokat Džulijana Asanža i pravni savetnik organizacije Vikiliks, rekao je da obrazloženje australijskog ministra o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću "izuzetno opasan presedan", navodeći i da su politički razlozi bili deo takve odluke.

Burns je portparol Alijanse advokata Australije i jedan od najpoznatijih australijskih advokata, sa posebnim iskustvom iz oblasti imigracionog prava.

Novak Đoković
foto: Profimedia

- Iako se čini da je možda i bilo adminstrativnih grešaka nekoliko grupa i pojedinaca, to nisu bili razlozi da se Đokoviću ukine viza, ni prvi put. Naposletku, ministar je naveo da je viza ukinuta zbog Đokovićevih stavova o vakcinama i zbog toga što ti stavovi mogu potencijalno da izazovu, kao što je poznato, antivaksersko raspoloženje. Što je izuzetno opasan presedan - rekao je za Nedeljnik Burns, koji je portparol Alijanse advokata Australije.

Kako je naglasio, "odluka ministra je opasna jer u suštini kaže - ako neko ima stavove o temama koje su kontroverzne i važne Australiji, a vladi se ti stavovi ne sviđaju, može toj osobi da ukine vizu".

On je rekao i da "zabrinjava stav Federalne vlade da ne mora da dokazuje da će Đoković gajiti stavove o vakcinaciji koji su suprotni politici vlade, već da jednostavno on može da podstakne ta osećanja".

1 / 5 Foto: Profimedia

- Neizbežno je da su politički razlozi bili deo odluke jer je koncept javnog interesa toliko širok da omogućava ministru da efektivno uzme u obzir politička razmatranja, iako to teoretski ne bi trebalo da se radi. Široko diskreciono pravo koje se daje ministru za imigracije u Australiji znači da politička razmatranja mogu dovesti do odluka koje ozbiljno da utiču na živote ljud - ukazao je Berns.

Podsetimo, jutros je Federalni sud u Melburnu obrazložio svoju odluku o usvajanju ukidanja vize Đokoviću.

Istovremeno, pojavila se vest da će srpski teniser tužiti Vladu Australije zbog tretmana i tražiti višemilionsku odštetu.

(Espreso/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.