NADAL STREPI I ZA NASTAVAK KARIJERE: Rafa ima retku BOLEST koja ga muči još od 2004! Zbog nje su stradala i kolena!
Foto: Profimedia

žrtvuje telo

NADAL STREPI I ZA NASTAVAK KARIJERE: Rafa ima retku BOLEST koja ga muči još od 2004! Zbog nje su stradala i kolena!

Znajući ovo, sva dostignuća slavnog tenisera iz Španije Rafaela Nadala postaju još nestvarnija

Objavljeno: 14:21h
Nedeljko Đukić

Rafael Nadal je danas po ko zna koji put morao da razočara armiju vernih fanova objavom da će propustiti predstojeći turnir. Da stvar bude gora, to je veliki Ju Es open, a što je još gore - Španac je istakao da je zbog povrede stopala završio celu sezonu!

Iako je zbog brojnih povreda tokom karijere Rafa navikao da saopštava ovakve vesti, njemu je sigurno bilo mnogo teže nego i najvećem obožavaocu.

U zenitu karijere (35 godina je napunio u junu) i dalje ima veliku glad za tenisom, a takmičarski momenat je nikad izraženiji - on, Rodžer Federer i Novak Đoković imaju po 20 grend slem titula, a Srbin, koji je i dalje i te kako fit, preti da prestigne stariji dvojac već u Njujorku nakon što ih je sustigao trijumfima na prva tri "mejdžora" ove sezone.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer
foto: EPA/Ian Langsdon/EPA/Julien De Rosa/EPA/Dave Hunt

Nadal ne krije da želi da ode u penziju kao najveći svih vremena, a pored borbe za grend slemove i osvojenih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama (njegova prednost u odnosu na najveće rivale) i Dejvis kupova, zna da mu nedostaju titule na pojedinim Mastersima, pre svih Završnom.

Sezona na betonu je uvek bila pogubna za njegova kolena, a iako se dokazao nebrojeno puta na istoj, to mu nije uspevalo na Mastersu u Parizu i na finalnom Mastersu sezone koje je baš zbog povreda često i preskakao. Par puta je novinarima koji su to uporno potencirali čak odgovorio kako ne razume zašto se Završni Masters nikad ne igra na šljaci ili travi.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Stvarno, čovek se zapita kakav bi bio odnos u osvojenim grend slemovima da se igra isti broj na svakoj podlozi? A nekad su samo ova dva na šljaci i travi (Rolan Garos i Vimbldon) smatrana najvećim turnirima, a najbolji igrači nisu ni putovali u Melburn i Njujork...

Ali, to je sad druga priča. A ova najnovija stavlja u prvi plan povredu stopala Nadala, koja je zapravo odgovorna i za probleme sa kolenima, a na kraju možda bude i kobna po karijeru "bika sa Majorke". Kako, objasnićemo u nastavku.

Rafael Nadal je prve probleme sa stopalom imao još daleke 2004. kada je tek ušao na ATP tur kao profesionalni igrač i PRE dominacije na Garosu. Povukao se sa turnira u Eštorilu zbog frakture čunaste kosti. Istu povredu je doživeo nekoliko meseci kasnije, i to u finalu Mastersa u Madridu 2005. kada je u posle preokreta u pet setova dobio Ivana Ljubičića i osvojio svoju prvu titulu iz kategorije 1000, pred domaćom publikom.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Ironično, veliki borac je tada izjavio:

- Slomio sam kost u stopalu, ali vredelo je!

Tada su počeli hronični problemi za koje, ispostaviće se, nije bilo leka. Rafi je konstatovana retka Miler-Vajsova bolest, deformitet kosti stopala koji je ujedno degenerativan što je značilo da će vremenom stanje biti samo gore.

Nadal i njegov tim su otada implementirali kompleksan sistem kojim bi predupredili bolove. Koristio je specijalno pravljenu obuću i posebne uloške koji su mu omogućavali da drugačiji rasporedi sopstvenu težinu i što je manje moguće opterećuje problematičnu kost.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Ipak, ove mere su donele druge posledice. Zbog njih su počela da ispaštaju kolena, koja su preuzela dodatni teret, a naročito bi stradala pri čestim prelasku na tvrdu podlogu. Nadal je, kako mečevima, tako i treninzima pristupao maksimalno, što nije pomagalo.

Zbog ovoga, on je zapravo više puta bio na ivici penzionisanja, tj. "uobičajeni" teniski profesionalci bi ozbiljno razmatrali ovu opciju. Nadal bi umesto toga, samo donekle zalečio i odmorio povređeno koleno ili stopalo, ali kada je ovo drugo u pitanju, svaki put je bilo sve manje načina da ublaži bol.

Rafa sa ocem Sebastijanom posle intervencije na stopalu
Rafa sa ocem Sebastijanom posle intervencije na stopalufoto: Profimedia

Poslednji put tokom turnira, on se javio na Frenč openu mada Španac nije želeo da priča mnogo o povredi nakon poraza od Novaka Đokovića u polufinalu. Onda je morao da propusti Vimbldon, pa Olimpijske igre, ali se nadao da će konačno biti spreman za završni deo sezone, na betonu.

U Torontu je shvatio da se prevario, a nedugo zatim, 20. avgusta potvrdio da će preskočiti i Ju Es open i ostatak sezone. Na ozbiljnost najnovije situacije možda najbolje ukazuju njegove reči razočaranim navijačima:

Rafael Nadal
foto: Profimedia

- Obećavam vam da ću da radim žestoko kako bih mogao da nastavim da uživam u ovom sportu još neko vreme.

Da li će Rafael Nadal biti primoran na preranu penziju? Mnogo toga nestvarnog je već ostvario kao teniser, sam to priznaje, ali ipak zaslužuje da se povuče pod svojim uslovima, kao šampion.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.