KAKAV PODVIG! Na obe ruke ima samo 4 prsta, rekli joj da je nemoguće, ali će ona igrati na Gren slemu!
Foto: Profimedia

TENISKO ČUDO

KAKAV PODVIG! Na obe ruke ima samo 4 prsta, rekli joj da je nemoguće, ali će ona igrati na Gren slemu!

Kad sam se vratila kući za Božić, prsti su mi se na šakama razmakli zbog hladnoće i nisam mogla normalno trenirati uoči kvalifikacija

Objavljeno:

Britanska teniserka Frančeska Džons kvalifikovala se na Australijan open nakon što je dobila tri meča u kvalifikacijama koje su se ove nedelje igrale u Dubaiju.

Džons je u prvom kolu iznenadila favorizovanu Moniku Nikolesku u dva seta, a u drugom je izbacila Hrvaticu Janu Fet sa 7:6, 2:6, 6:1. Konačno, u trećem kolu deklasirala je Kineskinju Lu kojoj je dala samo jedan gem.

Ne bi to bilo ništa specijalno da mlada Džons, inače 241. na svijetu, ne igra tenis bez tri prsta na nozi i dva na ruci. Boluje od retkog oblika ektodermalne displazije, zbog čega su joj doktori pre par godina rekli da neće moći igrati tenis. Ne samo da ga i dalje igra nego je i na pragu ulaska među 200 najboljih na svetu.

"Želela bih svojim nastupima podstaći druge ljude u mojoj situaciji da ne odustanu od svojih snova i izgrade neku svoju priču. Ne želim se nikome dokazivati, nego želim pokazati ljudima da sve mogu kad imaju želju", rekla je za Dejli Mejl.

Džons ima četiri prsta na jednom i tri na drugom stopalu, a na svakoj šaci joj nedostaje po jedan prst. Zbog toga igra s vrlo laganim reketom koji ima posebno izrađenu tanku dršku kako bi ga mogla čvrsto držati.

"Kad sam se vratila kući za Božić, prsti su mi se na šakama razmakli zbog hladnoće i nisam mogla normalno trenirati uoči kvalifikacija. Iskreno, bila sam na rubu živčanog sloma. No uspela sam se oporaviti i dobro pripremiti za ono što me čekalo", kaže Džons koja je ulaskom u glavni žreb prvog gren slama u sezoni zaradila najmanje 56.000 funti.

"Uopšte ne žalim samu sebe niti želim tako razmišljati. Svako ljudsko biće ima neku fizičku slabost, osim ako se ne zovete Kristijano Ronaldo. Ja čitav život živim sa svojom manom, ali moji divni roditelji nisu dopustili da se zbog toga u bilo kojem trenutku loše osećam. Uvek su bili uz mene. Svako od nas dobije neke karte u ruke s kojima igra čitav život i pokušava pobediti. Ja tako razmišljam", rekla je Frančeska, kojoj će ovo biti prvi nastup na seniorskom gren slamu u karijeri.

Frančeska Džons
foto: prfimedia

Australijan open počinje osmog februara. Kvalifikacije su se inače igralenedelju dana pre turnira, ali su zbog pandemije koronavirusa prebačene u Dubaji tri nedelje ranije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.