ŠTA ZAPRAVO 'RADI' TA FAMOZNA BOSANSKA PIRAMIDA? Otkrivamo vam zašto se Đoković zaista vratio u Visoko! (FOTO)
Novak Đoković kod bosanske "piramide", Foto: Profimedia, Printscreen

ISTRAŽILI SMO

ŠTA ZAPRAVO 'RADI' TA FAMOZNA BOSANSKA PIRAMIDA? Otkrivamo vam zašto se Đoković zaista vratio u Visoko! (FOTO)

O popularnoj "piramidi" u Visokom postoji čak i pesma Divljih jagoda, a veliki deo populacije BiH "kune" se u njena magijska svojstva

Objavljeno:

Slobodno vreme posle poraza u finalu Rolan Garosa Novak Đoković iskoristio je da ponovo ode u Bosnu i Hercegovinu, drugi put u četiri meseca, te da meditira na brdu Visočica, zajedno sa domaćinom, samoproklamovanim istraživačem i arheologom Semirom Osmanagićem.

Đoković je poznat po tome da voli alternativnu medicinu, meditaciju, vegan je, a nisu mu strane ni naučno neutemeljene teorije poput one antivakserske, zbog koje ga je tokom prvog talasa koronavirusa napalo "pola" sveta.

No, šta zapravo "rade" te "piramide" (nauka tvrdi da je to samo planina sličnog geološkog porekla kao Rtanj), da li srpski teniser uopšte meditira na „najvećoj piramidi na svetu" ili je i on žrtva veštog marketinškog trika gosn Osmanagića?

Profesori Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli zaključili su da je reč o prirodno geološkoj tvorevini, sastavljenoj od klasičnih sedimenata slojevite građe i različite debljine. Piramidalni oblik brda Visočica posledica je endodinamičkih i egzodinamičkih procesa u postmiocenskom razdoblju, ocenili su profesori.

Nole i Osmanagić
Nole i Osmanagić foto: Printscreen/Youtube/BosnianPyramidsTV

Naučna zajednica odbacila je tvrdnje Semira Osmanagića kao netačne i naučno neutemeljene, dodajući da više pripadaju domenu fikcije. Pojedini naučnici, poput profesora Entonija Hardinga, predsednika Evropskog udruženja udruženja arheologa, nazvao ih je „uvrnutim i apsurdnim".

Protiv Osmanagićevog rada su pokrenute i peticije, a brojni naučnici su osudili radove ne Visočici kao nacionalnom spomeniku BiH, dodavši da bilo koja aktivnost na ovom prostoru predstavlja oštećivanje kulturnog dobra, pisao je BBC pre nekoliko meseci.

Same "piramide" (koje to zapravo i nisu, jer nauka je i dalje relevantnija od reči jednog entuzijaste) dospele su u centar pažnje 2005. godine, kada je Osmanagić rekao da su one delo ljudi, te da nisu nastale prirodnim putem.

O njima je, baš tada, popularni BiH bend Divlje Jagode snimio i pesmu:

- Ispred sebe sam video nešto što su svi zvali prirodno brdo. Odmah sam uočio da je u pitanju uzvišenje sa četiri trouglaste stranice - izjavio je Osmanagić svojevremeno u intervjuu za ruski Sputnjik..

- Uzeo sam kompas koji je pokazao da sve četiri stranice odgovaraju stranama sveta i odmah mi je bilo jasno da je reč o ogromnoj veštačkoj strukturi u obliku piramide koja je nakon hiljada godina prekrivena zemljom i vegetacijom - izjavio je Osmanagić.

Nole i Semir
Nole i Semir foto: Printscreen/Youtube/Dnevni avaz

On veruje da su „nas pogrešno učili i da će udžbenici istorije sveta morati da se pišu iz početka". Osmanagić tvrdi da je brdo Visočica, koje je on nazvao Piramidom Sunca, najviše piramida na svetu, visoka 220 metara, ali mi nekako i dalje odbijamo da poverujemo u to.

Definitivno, poput našeg Rtnja, ovo brdo ima određenu energetsku vrednost, drugačije se osećate u njegovoj blizini nego, recimo, u Panonskoj niziji, a meditatori iz različitih krajeva sveta dolaze, obilaze je i pokušavaju da upiju delić njenog misticizma. A, upravo misticizam je, verovatno, sve što ona ima, pošto za sada svi naučnici, osim određenih Osmanagićevih prijatelja, ne preterano poznatih u tom svetu, tvrde da je brdo nastalo prirodnim putem, a ne od "betonskih blokova" kako to kaže sam Semir.

No, očito da Đokovića ova "piramida" i dalje privlači, posebno posle nekih teških momenata u životu, kakav je bio pozitivan test na koronavirus i težak poraz od Rafe Nadala u Parizu.

Bilo kako bilo, mi odbijamo da verujemo u ove tvrdnje, ostaćemo, kao i uvek, priklonjeni nauci, ali, ako našem najvećem sportisti svih vremena prija da tamo provodi vreme - ko smo mi da mu to branimo ili ga zbog toga osuđujemo?

Bonus video:

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.