PODLO, NISKO, OVO NI OD AMERA NISMO OČEKIVALI: Opleli po Noletu kao nikad do sad!
Novak Đoković, Foto: EPA/Ian Langsdon

DOKLE?!

PODLO, NISKO, OVO NI OD AMERA NISMO OČEKIVALI: Opleli po Noletu kao nikad do sad!

Bilo je hladno za jesenju verziju ovog turnira koji se inače igra u kasno proleće

Objavljeno:

Jedva su dočekali Amerikanci poraz Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala 3:0, pa da udare po njemu iz sve snage, mada im nikada i nije potreban razlog. To je jednstavno njihova standardna retorika već godinama kada se radi o njemu.

Njujork Tajmas i ostali američki mediji udaraju po Novaku i pišu da je za njega ovo godina iz pakla. Ništa neobično za Amerikance, uglavno im je Novak vreća za udaranje, a Njujork Tajms u analizi finala navode kako je Srbin imao 50 neiznuđenih grešaka, ali se posle poraza okrenuo filozofiji.

- U nedelju ga je ova teška godina dovela pred izazov u vidu najvećeg tenisera za zemljanim terenima u istoriji i Đoković je ponovo dramatično izgubio od Rafaela Nadala, vlasnika 13 trofeja na Rolan Garosu - 6:0, 6:2, 7:5. Da budem iskren, nije sramota izgubiti od Nadala u Roland Garosu – napisao je Amerikanac, ali gle čuda promaklo mu je da je Novak posle meča priznao da je Nadal bio bolji.

Nadal ima skor 100-2 na crvenoj zemlji u Parizu. Ali Đoković je u septembru na zemlji osvojio masters u Rimu i dobro odigrao prve mečeve u Parizu pa se očekivalo da bi trebalo da ima dobru polaznu poziciju u finalu - piše za Tajms Metju Foterman.

Bilo je hladno za jesenju verziju ovog turnira koji se inače igra u kasno proleće. To je usporilo loptu i Nadalu oduzelo jedno od njegovih omiljenih oružja iz arsenala - apsurdno visoko odskočni forhend. Nova i teža loptica trebalo je da dodatno oteža život Nadalu i njegovoj moćnoj igri, a više odgovara Đokovićevoj sposobnosti da pronađe oštrije uglove za svoje vinere. Podnevna kiša u Parizu naterala je organizatore da zatvore krov, što je također trebalo da ide u korist Đokoviću.

A onda, kao i toliko puta u ovoj čudnoj godini, sve je brzo krenulo po zlu za Đokovića, tenisera sa 17 grend slem titula koji u 2020. godini još nije izgubio meč.

Mučio se sa servisom i u prvom setu nije uspeo da osvoji nijedan gem. U drugom setu bilo je manje-više isto, greške su se nizale. Naizgled lagani forhendi završavali su u mreži. Previše njegovih obično ubojitih bekenda bilo je nekontrolisano.

I dok se Đoković u trećem setu borio za nastavak meča, poslednji trenuci jasno su pokazali koliko je rezultat bio neizbežan. Đoković je dvostrukom greškom prvi servisu dao Nadalu brejk i omogućio mu da pri rezultatu 6:5 servira za treći set. Traljavi forhend poklonio je Nadalu meč loptu, a onda se Đoković jedva pomerio na as-servis kojim je završio turnir.

Stvari za Novaka se tako odvijaju već nekoliko meseci, otkako je godinu započeo sjajnom pobedom protiv Dominika Tima u finalu Australian opena za 17. grend slem titulu. Ono što je izgledalo kao još jedna godina dominacije za prvog tenisera sveta, zaustavljeno je u martu kad je širenje koronavirusa uticalo na gašenje sporta, piše Foterman.

foto: EPA/Julien De Rosa

U proleće, tokom karantina u Evropi, Đoković je razgovorao sa svojim prijateljem Šervinom Džafarijem, koji teniskoj zvezdi služi kao guru. Trebalo je de ti razgovori pomognu ljudima da daju svojim životima smisao i svrhu, ali Đokovićeve bizarne ideje o tome da ljudsko telo može da očisti zagađenu vodu molitvom i verom zasenile su sve dobre namere koje je možda imao.

U junu je počeo Adria tur. Radilo se o seriji turnira, a plan je bio da pokrenu tenis. Ali, postao je događaj na kom se proširio koronavirus, a zaraženi su i Đoković i još nekoliko igrača. Adria Tur je otkazan nakon kritika prema zabavama i drugim događajima na kojima se nije pazilo na mere pandemije.

Potom je igrao na Ju Es opena, gde nije bilo njegovih najvećih konkurenata, ali Novak je izgubio živce i lopticom pogodio sudiju u vrat. Prema pravilima je diskvalifikovan – piše Amerikanac i opet namerrno izostavlja važnu činjenicu, da ne kažemo nešto drugo, Novak je bio potpuno smiren, nije bio nervozan i slučajno je pogodio sudiju.

Potom je došao Pariz.

- Mislio sam da su uslovi povoljnije za mene - rekao je Đoković.

Ako je to i bilo tako, neko je zaboravio to da kaže Nadalu koji je projurio kroz prvi set i držao Đokovića u situaciji u kojoj se retko kad našao. Pri 1:1 u drugom setu i servirajući na 0:15, Đoković je gledao kako Nadal udara bekend pasing šot niz liniju. Prošla je samo koji metar od njega. Njegova glava je pala. Njegove su oči bile uprte u crvenu zemlju, njegov je duh slomljen.

- Bio sam potpuno nadigran - izjavio je Đoković.

Moguće je da je Đoković finale Rolan Garosa izgubio dva dana pre nego je izašao na teren protiv Nadala. U petak je Đoković u polufinalu vodio 2:0 u setovima protiv Stefanosa Cicipasa. Nije uspeo da iskoristi meč loptu u trećem setu i razvukao se u pet setova i ukupno četiri sata. Nije to bio dobar način pripreme za meč protiv Nadala u Parizu, posebno nakon što se Đoković na početku turnira morao nositi s ukočenim vratom i leđima, ističe Foterman.

Nakon poraza u nedelju, Đoković se okrenuo filozofiji. Pobedio ga je bolji igrač, neko koga je na ovom turniru bilo nemoguće pobediti. Ipak, napravio je 52 neiznuđene greške, a Nadal samo 14. Govorio je kao neko ko očekuje da će imati još mnogo prilika i sa 33 godine verovatno će ih I imati. Neke će prilike iskoristiti, a druge neće. Čak i najbolji teniser gubi 45 odsto odigranih poena. Savršenstvo nikad neće biti dostižno. Ključno za Đokovićev napredak biće to može li ograničiti svoje neiznuđene greške, na terenu i izvan njega.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.