BIO JE KLJUČAN ZA ĐOKOVIĆA, A ONDA JE OTIŠAO: Za sve je kriv Goran Ivanišević! On je šef parade!
Ivanišević i Đoković, Foto: Starsport©

OTKRIO JE SVE

BIO JE KLJUČAN ZA ĐOKOVIĆA, A ONDA JE OTIŠAO: Za sve je kriv Goran Ivanišević! On je šef parade!

Krejg O'Šonesi pričao je o glavnom razlogu napuštanja štaba srpskog tenisera Novaka Đokovića

Objavljeno:

Bivši statističar i analitičar Novaka Đokovića koji je bio jedan od najbitnijih njegovih saradnika tokom poslednjih godina karijere, napustio je ove godine srpskog tenisera, ali ta vest nije toliko odjeknula, jer on nije medijski propraćena ličnost.

Sada je o razlozima prekida saradnje, ali i vremenu provedenom u timu Đokovića, O'Šonesi govorio za nemački Spox.

- Bile su to divne tri godine! Sa Novakom sam radio analize pre i posle meča, da li lično ili bi mu ih poslao. Najbližu saradnju sam imao sa Marjanom Vajdom, nas dvojica smo uvek raspravljali šta bi trebalo da pokažemo Đokoviću, da li u vidu podataka ili videa. Bila je to luda vožnja! Pre svega zato što je Novak u to vreme ima velikih problema, prvo sa povredom lakta tokom 2017, pa je onda usledio i težak povratak 2018. Ali je tada do kraja godine uspeo da se katapultira sa 22. na prvu poziciju, a narede sezone je odigrao pakleno. Bilo je uspona i padova, ali je sve u svemu bilo zabavno - prisetio se čuveni satističar.

Tim koji dobija se obično ne menja, ali u slučaju Krejga O'Šonesija to pravilo nije ispoštovano.

- Razlog mog odlaska je Goran Ivanišević koji je došao, da tako kažem, kao novi glavni trener. On ima mnogo manje iskustva sa analitikom i možda joj ne veruje toliko. Na kraju, nije mu ni trebala. Ali, on je šef parade i ja to moram da poštujem.

Kreg O'Šonesi
Kreg O'Šonesifoto: Printscreen/Youtube/@BrainGameTennis

O'Šonesi naravno nije imao problema da nađe novi angažman te trenutno sarađuje sa Italijanom iz Top 10, Mateom Beretinijem i sve boljim Nemcem Jan-Lenardom Štrufom. Tri godine provedene kraj skuta najboljeg dale su mu uvid U to kako ovaj razmišlja i kako se drži na vrhu.

- Novak je neverovatno ljubopitljiv i znatiželjan, želi sve da zna! Sećam se razgovora kada me je pita kako da popravi retern. Svi mi znamo da ima najbolji retern u istoriji i da je prvi teniser sveta, ali i dalje ima glad za znanjem i poriv da napreduje. Uvek je spreman za analizu tenisa uopšte, ali pre svega narednog protivnika. Njegova želja da pročisti i usavrši igru podigla ga je na viši nivo. Veoma impresivno.

O detaljima igre u kojima je, za njegovog vakata Đoković napredovao, O'Šonesi kaže:

- Poslednjih godina njegove odluke na terenu su postale još bolje. Postao je i disciplinovaniji u igri i uvek vraća tu još jednu lopticu. AS to je krucijalno, naročito na šljaci. Voiše se ne događa da pobedi saog sebe, i veoma retko dozvoljava protivnicima lak poen. Oseća im takođe snage i slabosti i to koristi. Druge servise sada više plasira u forhend protivnika kao element iznenađenja, a i ta serva mu je sada brža, pošto je smanjio korišćenje tzv. kik-servisa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Spox/MOZZART Sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.