OVO SU TRI LEKCIJE KOJE SVAKO MORA DA NAUČI: Iz Đokovićevog slučaja možemo svi da izađemo kao bolji ljudi!
Foto: Profimedia

analiza

OVO SU TRI LEKCIJE KOJE SVAKO MORA DA NAUČI: Iz Đokovićevog slučaja možemo svi da izađemo kao bolji ljudi!

Učimo na tuđim greškama

Objavljeno:

Novak Đoković i njegova diskvalifikacija sa US Opena su poslužile brojnim znanim i neznanim autorima kao tema za smatranje.

Jedan od njih je i Olu Ogunlejd, bloger koji je pokušao da izvuče tri lekcije iz celog događaja.

Podsetimo, najbolji teniser sveta je diskvalifikovan jer je slučajno lopticom pogodio linijsku sudiju.

Kao prvu lekciju, autor je naveo to da čovek mora da bude dovoljno skroman da prihvati svoje greške.

“Novak je pokazao veliku snagu karaktera. Sve je priznao i izvinio se za svoju grešku, kako na terenu, tako i kasnije na društvenim mrežama. Kada je video šta je uradio, skrenuo je pažnju na to i odmah otišao da se izvini sudiji koja se držala za vrat u bolu. Uprkos njegovoj slavi i popularnosti, on je ostavio po strani ego i ponos, izabrao je da bude skroman, izvinio se i prihvatio odluku o diskvalifikaciji”, navodi se.

Autor dalje navodi da iz Novakovog slučaja treba naučiti da bes može mnogo da košta.

“Novak je bio ogroman favorit za pobedu na US Openu. Njegovi najbliži rivali, Rafael Nadal i Rodžer Federer se nisu takmičili, pa je bilo očekivano da Đoković osvoji trofej. On je, pak, bio ljut tokom meča sa Pablom Karenjo-Bustom, imao je spor start, pravio je greške, čak se okliznuo i povredio rame. Povrh svega, gubio je od protivnika u tom setu. U vrelini pritiska i emocija, udario je lopticu bez gledanja i pogodio sudiju koja se odmah srušila. Taj moment ludila je stavio tačku na Đokovićev besprekoran rekord u godini, a biće potrebno i vreme da se sve to obriše. Sve ga je koštalo i 250.000 dolara, kao i poena. Nekontrolisani bes košta. Naučite da kontrolišete bes”.

Olu navodi da je neophodno preokrenuti stvari koje sputavaju u stvari koje guraju napred.

“Možda najvažnija lekcija koju možete naučiti od svetskog broja jedan je njegova odlučnost da pretvori ovu ružnu epizodu u novi impuls za napredak. On je na Instagramu naveo da će sve to biti podstrek za njega da napreduje kao teniser i ljudsko biće. I to odvaja dečake od muškaraca, izazivače od šampiona, stav i mentalna snaga da se pogleda u sebe i bude iskreno u pohvalama i pokudama sebi. Kapacitet da se vidi svetla tačka u tamnom oblaku, da se izdigne kada pada, da pretvori razočaranje u pobede…”

Autor dodaje i da je tenis veoma sličan životu i da u njemu postoje pravila koja određuju interakcije ljudskih bića.

“Skoro svako polje je uređeno setom pravila, postoje mehanizmi, a nepoznavanje tih mehanizama nije opravdanje, dok kršenje pravila izaziva posledice. Frustracija kod ljudi nastaje samo zbog toga što idu protiv pravila života, nemaju znanje o njima ili su jednostavno samovoljni”.

Olu podseća i da Novaka nije izbacio protivnik, već odluka sudija, ali ističe i da su pravila ista za sve, bez obzira na to koliki ste šampion.

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.