ĐOKOVIĆ NIJE JEDINI! Ove Srbe su zvaničnici UNIŠTILI, sećate li se KRAĐE NA OI i nepravde prema Ivani Španović?
Foto: EPA/ Jason Szenes, Printscreen

Podsećanje na sportske nepravde

ĐOKOVIĆ NIJE JEDINI! Ove Srbe su zvaničnici UNIŠTILI, sećate li se KRAĐE NA OI i nepravde prema Ivani Španović?

Nažalost, često, u samo poslednjih petnaestak godina su naši sportisti bili žestoko oštećeni i nepravedno su im oduzete medalje odlukom sudija i zvaničnika

Objavljeno:

Boli duša svakog u Srbiji i svakog navijača Novaka Đokovića zbog onoga što se dogodilo u nedelju uveče na US openu.

Najbolji teniser sveta je diskvalifikovan sa Gren slema u Njujorku zato što je nenamerno pogodio lopticom u vrat linijsku sutkinju Loru Klark koja je pala kao pokošena i svojom "glumom" i teatralnošću dodatno doprinela da Srbin bude drakonski kažnjen.

Zvaničnici US opena, tačnije tročlana komisija, je većala nekih desetak minuta nakon incidenta, a iako su bili svesni da Novak nije namerno gađao sutkinju, niti je želeo da je povredi, doneli su odluku da ga izbace sa turnira.

Na taj način su ga zaustavili u osmini finala i na putu ka novoj Gren slem tituli kojom bi se približio Nadalu i Federeru u borbi za najtrofejnijeg tenisera na Gren slemovima i trci za najboljeg igrača svih vremena.

Jasno je da većina, a posebno ljudi u Srbiji i Novakovi navijači smatraju da je učinjena velika nepravda, da je na kraju krajeva to učinjeno baš zato što je Srbin ili da bi se sprečilo da nadmaši dva najomiljenija tenisera svih vremena ili možda zbog toga što je počeo da prkosi ATP-u i sistemu svojim osnivanjem Unije tenisera...

Sve u svemu, ovo nije prvi put da su prema srpskim sportistima učinjene velike nepravde i da su kažnjavani surovo ili da su im oduzeti uspesi i medalje, bilo od strane sudija ili zvaničnika.

Mi vas podsećamo na one najveće među njima.

MILORAD ČAVIĆ

Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine - sve oči su uprte u Majkla Felpsa od koga se očekuje da sruši legendarnog Marka Špica i postane sportista sa najviše zlatnih medalja na Igrama u istoriji.

I onda se pojavuje naš Milorad Čavić, za Amerikance i sve ostale "tamo neki Milorad" koji pliva kao na mlazni pogon i ulazi u finalnu trku kao favorit.

Vodi tokom celog finala ispred Felpsa, i onda drama na kraju, ulaze u foto-finiš obojica, reklo bi se da je naš Milorad prvi stigao do cilja ili barem u istom trenutku, ali NE! Američkog plivača proglašavaju pobednikom i daju mu zlato - jer jednostavno on MORA da pobedi!

KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA SRBIJE

Svetsko prvenstvo u Turskoj 2010. godine, naši momci gaze sve na putu do polufinala gde im na crtu izlazi domaća selekcija.

Utakmica je neizvesna, dramatična završnica, dve sekunde do kraja, Kerem Tunčeri prima loptu u trenutku dok jednom nogom stoji na aut liniji, što je po košarkaškim pravilima aut, ali sudije ćute, on prolazi i postiže koš za pobedu. Nema gledanja snimka, Turska je u finalu!

IVANA ŠPANOVIĆ

Svi se sećamo kako su sudije i zvaničnici ostavili našu najbolju atletičarku bez zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine, a razlog za to jeste što joj se otkačio broj koji je nosila na leđima, papir se pocepao i broj je otpao.

Bio je to njen poslednji skok u finalu. Leti Ivana preko sedam metara, ne samo da uzima medalju nego čak možda i zlato, ali?!

Zvanično je izmereno na semaforu 6,96 metara, svi su u čudu, razlog je što joj se otkačio papirni broj sa leđa i zakačio pesak, a sudije su to uračunale kao poslednji trag.

Naši ulažu jednu, pa drugu žalbu i obe su odbijene - razlog, jer bi se u tom slučaju žalili i Amerikanci i ostali bi bez dve medalje?!

FUDBALSKA REPREZENTACIJA SRBIJE

Pretposlednja ogromna nepravda koja se dogodila jeste bila na Svetskom prvenstvu u Rusiji na utakmici Srbija - Švajcarska, kada je ceo svet video penal nad Aleksandrom Mitrovićem, osim sudije Feliksa Briha.

Bio je rezultat 1:1, igrao se 66. minut kada je bio centaršut na našeg napadača u kaznenom prostoru Švajcaraca. Stefan Lihtštajner i Fabijan Šar su rukama i rvačkim zahvatima uhvatili Mitrovića i oborili ga, svi su videli penal za Srbiju, ali avaj...

foto: AP

Nemački sudija Feliks Brih je dosudio faul u napadu, uzaludni su bili protesti naših i zahtevi da pogleda VAR snimak, čak su mu i iz VAR sobe sugerisali da pregleda spornu situaciju, ali je Nemac to sve odbio i bio siguran u svoju odluku.

Kasnije su Švajcarci preko Šaćirija postigli gol za pobedu koji im je na kraju doneo i plasman u četvrtfinale.

Nisu ovo naravno sve nepravde načinjene srpskom sportu, bilo ih je mnogo i na klupskom nivou, često su košarkaški i fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan bili drastično oštećeni odlukama sudija u evropskim takmičenjima... Sećamo se svi i oduzimanja tri boda reprezentaciji Srbije zbog "slučaja dron" i očigledne albanske provokacije, sramne sudijske krađe na utakmici Partizan - Fenerbahče u kvalifikacijama za Ligu šampiona...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.