LJUT SAM: Đoković se pobunio protiv Amera - obećali jedno, uradili drugo!
Novak Đoković, Foto: Starsport©

NIJE LEPO OD NJIH

LJUT SAM: Đoković se pobunio protiv Amera - obećali jedno, uradili drugo!

Kako je u takvim slučajevima propisano da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom idu u dvonedeljnu izolaciju, Pela i Delijen će najverovatnije morati da propuste i nastup na US openu

Objavljeno: 12:28h

Sadašnji i nekadašnji broj jedan svetskog tenisa, Novak Đoković i Endi Mari, kritikovali su Američki teniski savez (USTA) zbog isključenja dvojice južnoameričkih igrača s turnira čiji je kondicioni trener bio pozitivan na koronavirus iako su obojica imala negativan rezultat na testiranju.

Argentinac Gvido Pela i Bolivijac Hugo Delijen nisu mogli da nastupe na "Western & Southern openu" (Sinsinati) koji danas počinje u Njujorku jer je njihov kondicionit trener Huan Manuel Galvan bio pozitivan na poslednjem testiranju uoči turnira iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti Covid-19.

Kako je u takvim slučajevima propisano da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom idu u dvonedeljnu izolaciju, Pela i Delijen će najverovatnije morati da propuste i nastup na US openu iako su obojica imala negativan rezultat na istom testiranju koje je prošao njihov trener.

- Bliski kontakt je definisan provođenjem 15 ili više minuta unutar dva metra od druge osobe. Potvrđeno je da je postojao bliski kontakt u više navrata tokom kritičnog vremenskog razdoblja izloženosti zarazi te da oni koji su u to bili uključeni nisu nosili zaštitne maske u vreme kad su bili u bliskom kontaktu. Jednostavno rečeno, oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u izolaciju na 14 dana. To nije diskreciona odkuka - napisao je portparol USTA Kris Vidmajer u poruci poslanoj portalu američkog ESPN-a.

Novak Đoković
Novak Đoković foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

S takvom interpretacijom se ne slažu igrači jer su dobili drugačije informacije uoči dolaska u Njujork.

- Tokom komunikacije putem Zooma pre nekoliko nedelja glavni lekar USTA-a nam je rekao da igrači koji imaju negativan rezultat, a ne dele sobu s trenerima ili bilo kim drugim iz svoje ekipe ko je zaražen, mogu da nastupe na turniru - izjavio je prvi teniser sveta na video konferenciji s predstavnicima medija u Njujorku.

- Zato su mnogi igrači ljuti, uključujući i mene, kad vidimo kako su Pela i Delijen prošli.

Đoković je rekao da su ta obećanja očigledno bila u suprotnosti s protokolom koji su igrači morali da potpišu pri dolasku u Njujork. U tom protokolu je navedeno da će zdravstveni radnici savezne države Njujork inicirati traženje kontakata u slučaju pozitivnog testa te da, ako se utvrdi da su igrači bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, može doći do diskvalifikacije.

- To se i dogodilo - utvrdio je Đoković te dodao da se teško pomiriti s tim da su igrači s nekoliko negativnih testova isključeni s turnira koji počinje danas, a onda verovatno i sa US opena.

Bivši svetski broj jedan Endi Mari je u svom medijskom istupu takođe kritikovao oprečne informacije koje su igrači dobili.

- Neki igrači su rekli da ne bi došli s trenerima da su znali šta može da se dogodi. Ne kažem da ova odluka nije ispravna, ali igračima nije jasno stavljeno do znanja kakva su pravila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.