SLIČNOST JE NEVEROVATNA: Đoković i njegov predak iz Crne Gore maltene isto izgledaju! (FOTO)
Novak Đoković, Foto: Starsport©

a ne daju mu da uđe u zemlju

SLIČNOST JE NEVEROVATNA: Đoković i njegov predak iz Crne Gore maltene isto izgledaju! (FOTO)

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom

Objavljeno:

Da li biste se začudili da saznate Novak Đoković nije prvi u porodici sa tim imenom i prezimenom?

A upravo to i jeste istina jer deli isto ime i prezime sa čukundedom! Đokovići su poreklom sa Čeva na Cetinju, odakle je Đoko Damjanović, rodonačelnik loze Đokovića, prešao u Nikšić nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna sa turcima. Od Đoka počinju Đokovići.

Prvi Novak Đoković je zapravo unuk deda Đoka, a 1905. godine se iz Jasenovog polja otisnuo u Čikago. Dva puta se vraćao u otadžbinu kako bi je branio od uzurpatora, te je učestvovao u Balkanskim ratovima, a kasnije bio jedan od vojnika koji su učestvovali u probijanju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Nakon završetka u to vreme najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva on ostaje u Jasenovom polju gde radio kao sudija porotnik.

Zanimljivo da je sličnost dva Novaka Đokovića ogromna o čemu svedoči i jedna fotografija iz arhive. Uostalom prosudite i sami:

foto: Printscreen/Facebook

O prvom Novaku Đokoviću je govorio deda Radonja (85), sin Novaka:

- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik - kaže deda Radonja.

Nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

- Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu - rekao je Radonja.

Zanimljivo da uprkos svemu stoji zabrana ulaska Vlade Crne Gore, pa je pod znakom pitanja i održavanja turnira u Crnoj Gori na "Adria turu", a našem igraču je stigao i arogantni odgovor iz TS ove zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.